Инцко најављује увођење вербалног деликта и примјену антидејтонских притисака

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик одбацио је могућност коришћења бонских овлаштења, која су супротна међународном праву и самом Дејтонском споразуму, нагласивши да је њихова примјена у прошлости била криминална активност међународних представника у БиХ.

На питање Срне да прокоментарише изјаву високог представника у БиХ Валентина Инцка којом најављује наметање закона о забрани негирања геноцида, Додик је рекао да та најава, која стиже из ОХР, представља најаву увођење вербалног деликта с једне, и примјену антидејтонских и противзаконитих притисака с друге стране.

- Ако се трагична дешавања у Србреници, и то над само једним народом, морају бранити законима, поставља се питање каква је то онда истина и да ли би слична авантура прошла рецимо у Аустрији или било којој демократској земљи Европе и свијета, да законом спречавате свако другачије мишљење - нагласио је Додик.

Да је Инцко заиста добронамјеран, рекао је српски члан Предсједништва, имао је толико година на располагању да на примјер иницира експертизу дешавања на подручју Срберенице од 1992. до 1995, која би на непристрасан и на чињеницама заснован начин одговорила на питање шта се тамо дешавало.

- Увођење вербалног деликта, па још правним насиљем, сигурно није у духу европских вриједности и достигнућа о којима Инцко воли да говори - закључио је српски члан Предсједништва БиХ.