Предсједник СНСД-а

Предсједник СНСД-а

Милорад Додик је рођен 12. марта 1959. године у Бањалуци. У Лакташима је завршио основну школу, а средњу школу у Бањалуци. Факултет Политичких наука је 1983. године завршио у Београду.

У периоду од 1986. до 1990. године, као најмлађи функционер тадашње СФРЈ, изузетно успјешно је обављао више важних функција у општини Лакташи, између осталог и функцију предсједника ИО СО Лакташи. На првим вишестраначким изборима у БиХ 1990. године изабран је у Парламент БиХ на листи Савеза реформских снага. Због неслагања са тадашњом владајућом структуром у Народној слупштини Републике Српске, формирао је Клуб независних посланика, који је 1996. године био окосница за формирање Странке независних социјалдемократа, чији је предсједник од оснивања 1996. године.

У Народну скупштину Републике Српске као посланик поново је изабран 1997. године, а годину дана касније, 1998. године, бива изабран за предсједника Владе Републике Српске. Дужност предсједника Владе Републике Српске обавља до јануара 2001. године.

За народног посланика СНСД поново је изабран 2002. године, и ту дужност обављао је до 2006. године, када у фебруару по други пут преузима дужност предсједника Владе Републике Српске.

Трећи пут постаје предсједник Владе Републике Српске у децембру исте године, након што је странка на чијем је челу убједљиво побиједила на општим изборима у БиХ.

Дужност предсједника Владе обавља све до октобра 2010. године, када добија убједљиву подршку и повјерење бирача, и бива изабран за предсједника Републике Српске. Свечани чин инаугурације новоизабраног предсједника Републике Српске обављен је 15. новембра 2010. године.

На редовним изборима 2014. године изабран је по други пут за предсједника Републике Српске. Он је први предсједник који добива други мандат. Тренутно обавља функцију српског члана Предсједништва БиХ.

Милорад Додик добитник је више признања и одликовања, од којих су најважнији Орден Немањића, Орден Републике Српске на ленти, Орден Петра Великог са лентом, који додјељује Национални комитет друштвених признања Руске Федерације за изванредан допринос унапређењу руско-српске сарадње. Српска православна црква одликовала га је оредном Светог Саве првог реда, а Јерусалимски патријарх му је додијелио Свети крст чувара Христовог гроба. Почасни је грађанин више градова у Републици Српској.

Милорад Додик је и дугогодишњи истакнути спортски радник. Више од десет година био је предсједник КК „Игокеа“, чији је један од оснивача, а КК „Партизан“ из Београда додијелио му је титулу почасног предсједника клуба.

Ожењен је, и отац је двоје дјеце.

Архива