Додик: Игранка муслимана обиће се о главу БиХ – Почети разговоре о одвајању

25.04.2024 Актуелно

Игранка коју су приредили босански муслимани по питању чланства самопроглашеног Косова у Савјету Европе на крају ће се обити о главу само БиХ, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је на свом налогу Икс објавио да су одметнуте структуре босанских муслимана давно изашле из уставних оквира и одступају од свега што дејтонска БиХ представља.

– Можда Комшић мисли да је успио нешто да направи јер је остао суздржан, али то суштински ништа не мијења, осим што је јасна порука нама у Републици Српској да су јавно показали да је све што радимо да сачувамо нашу уставну позицију исправно и једино могуће у условима сталног подметања и покушајима рушења Републике Српске и заобилажења у процесу одлучивања једностраним дјеловањем – наводи Додик.

Све њихове акције и лицемјерност по питању тзв. Косова, Додик каже да отварају нове перспективе за Републику Српску, па више није тако неуобичајено рећи и очекивати да Република Српска уради исто.

– Механизми за то постоје. Ми смо се већ одвојили, у свему. Потребно је да озваничимо наш миран разлаз, који су босански муслимани иницирали својим једностраним потезима и рушењем уставног поретка. Било би најбоље за све који живе у БиХ да на институционалном нивоу почнемо разговоре о одвајању, јер миран разлаз је чињеница и треба учинити све да се обезбиједе стабилност и сарадња на начин који је могућ – каже Додик.

Ми не можемо да будемо у заједници с онима који у нама стално виде непријатеље, каже Додик, те наводи да раде све да ојачају непријатељство и мржњу према српском народу.

– То није природно. Таква заједница не може да опстане и зато се распада – истакао је Додик.

Архива