Локални избори 2008

Локални избори 2008

lokalniiozbori08

Стотину и десет дана прије избора никад нико није промовисао слоган и знак кампање. Ми, из Савеза независних социјалдемократа, можемо како хоћемо.

Можемо, јер су снага странке, политичка позиција и организација на седмом небу у односу на све друге у БиХ. Друге, мање странке, прошле су фазу страхопоштовања према нама. Сада имају само поштовање јер су коначно схватили да наш рејтинг није случајна појава које се треба бојати него константа коју треба уважавати.

Ми више не морамо да истражујемо јавно мнијење јер смо у организацији изградили систем сензора који прецизно детектују податке о томе како стојимо и јер то сазнајемо од других странака које истраживања раде за себе па онда у том изливу поштовања према СНСД-у кажу нам до каквих процената су дошли.

Можемо да промовишемо знак и слоган кампање без страха да ће неко до званичног почетка кампање наћи нешто боље или адекватну протутежу.

Одлучили смо да се не осврћемо на конкуренцију већ да симболима представнимо своју политичку оријентацију а други нека раде шта хоће и како умију. Наше искуство у кампањама и изборима, наша организациона генетика и наша концентрација активизма омогућује нам да сваког тренутка можемо кренути у кампању без великих страначких састанака или без ангажовања агенција с којима треба
недјељама усаглашавати тактику и стратегију.

Слоган Моја кућа, Српска не пише се великим словима јер, Српска није придјев него подручје у којем живимо. Тај слоган логичан је наставак Напријед Српска из 2006. и Прво Република Српска из 2007. Напријед Српска симболизује програм општег економског, политичког, културног и социјалног напретка а Прво Република Српска је „предсједнички слоган“ и говори о томе да је нама и нашем кандидату за Предсједника Избори 2008. Републике, у тим изборима, на првом мјесту Република Српска.

У слогану Моја кућа, Српска, централна је ријеч кућа као симбол живота у локалној заједници. За генералну кампању у Републици Српској важи тај слоган јер је СНСД странка са сједиштем у Републици Српској. Стога неће бити синтагме Моја кућа, Федерација али главни слоган је начињен тако да омогућава локалну примјену на сваком мјесту и трансформисаће се у Моја кућа, Бијељина; Моја кућа, Дрвар; Моја кућа, Мостар…

Знак разнобојне куће, нацртан скоро дјечијом руком, симболизује стабилност, оптимизам и релаксираност коју смо постигли у Републици Српској. Република Српска нема проблема са политичком позицијом у БиХ, са дефицитом буџета, са социјалним немирима и са општом рецесијом.

Напротив, Република Српска је велико градилиште и биће још веће у наредних десет година. Тај оптимизам и раздраганост ће се видјети у септембру када ће људи на наше скупове долазити породично, са дјецом, три генерације. Ако је стање у друштву тешко и неизвјесно на политичке скупове долазе само намргођена лица стара педесет и више година.

Али најважнија је колективно-психолошка комуникација коју постижемо слоганом Моја кућа, Српска. Ми први пут промовишемо слоган који је цитат ријечи сваког нашег члана, симпатизера и грађанина. Свако од људи може то да каже: Ово је моја кућа. Ми, дакле не користимо „пријетеће“ или надслогане типа: Ми смо најбољи, Ми смо патриоти, Ми смо најљепши…

У нашој идеолошкој оријентацији социјалдемократије човјек појединац је увијек у првом плану и зато му дајемо прилику да каже да је то мјесто гдје живи његова кућа, да гласа онако како је добро за његову кућу. Усуђујем се рећи да је то потпуно нова технологија у политичкој комуникацији са бирачима.

Рајко Васић

Priložene datoteke

Архива