Додик: Клуб не жели да повуче Информацију

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је неопходно одговорити на стална кршења Дејтонског споразума, одбацити бонска овлаштења и навести да је то незаконито, те понудио опозицији да избаци све што јој не одговара у Информацији о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на Српску и напише шта мисли да је потребно.

- Клуб посланика СНСД-а не жели да повуче ову информацију, али све што опозиција мисли да је нетачно нека избаци из овог документа и допише шта мисли и то је моја још једна понуда јер сте претходну одбацили. Ако то нећете, онда ћемо говорити о некој другој аргументацији која је јасна - рекао је Додик на посебној сједници Народне скупштине.

Додик, који је и лидер СНСД-а, подсјетио је да је СДС био владајућа партија када је Народна скупштина Републике Српске донијела резолуцију да се иде у евроатлантске интеграције.

- Најгоре за нас је да шутимо, а све ово вријеме у Сарајеву су ме питали шта ће урадити Народна скупштина Републике Српске. Нигдје нисам рекао да треба донијети одлуку о независности, већ сам рекао колико је важан овај парламент и тек би се видјело када би била изгласана оваква врста одлуке - читав свијет би се према томе окренуо - додао је Додик.

Он је замолио СДС и ПДП да одустану од измјена Пословника о раду ПС БиХ јер ће то ићи на штету Републике Српске, а српски народ биће мајоризован и прегласаван.

- Под плаштом бриге за народ ви сада кажете да је потребно промијенити Пословник о раду што је веома опасно. Тражим од Народне скупштине да донесе закључак да је оваква намјера штетна за Републику Српску и предлажем да усвоји измјене Кривичног закона Републике Српске и да свако кршење ставова скупштине буде кривично дјело. Предлажем и да се закључи да се више неће прихватати одлуке високог представника базиране на бонским овлаштењима и нећемо их објављивати у Службеном гласнику - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, свака повреда позиције Републике Српске подразумијева да њени представници у органима БиХ зауставе рад.

- Предлажем да усвојимо Информацију, са задатком да је Народна скупштина преведе и достави на све свјетске адресе и посланицима Европског парламента, конгресменима, званичницима Русије, Србије, Аустрије. Важно је да у овоме учествујете као опозиција, а ми ћемо то свакако урадити и без вас - рекао је Додик.