Потребан повратак изворном Дејтону уз очување српског јединства

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Сенат Републике Српске закључио је данас да институције Српске на све начине, користећи сва расположива политичка и правна средства, треба да спријече било какву даљу неуставну трансформацију БиХ, изјавила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

- Потребно је да се изради одређена анализа да се види на који начин се могу ствари у оквиру БиХ вратити оном што су уставна структура каква је успоставила данашњу БиХ, а не каква долази из евентуалних имагинација или разних тумачења рекла је Цвијановићева у Бањалуци након сједницe Сената којим је предсједавала.

Она је истакла да Сенат предлаже да институције Српске, превасходно Народна скупштина, Влада, Уставни суд, АНУРС и све организације од јавног интереса да се активно укључе у процес анализе уставне структуре БиХ и ефеката неуставне трансформације пренесених надлежности.

Цвијановићева је нагласила да Сенат позива политичке факторе из Републике Српске да искажу јединство сваки пут кад се расправља или када је на дневном реду питање које је стратешки важно за Српску, јер се бави питањем њеног положаја, надлежности или статуса.

Сједници Сената присуствовали су и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић.

Сенат Републике Српске је савјетодавно тијело највиших институција Српске, а према Уставу Српске има до 55 чланова које именује предсједник Републике.

За чланове Сената именују се истакнуте личности из јавног, научног и културног живота.