Каран: Савјет нема спискове политичких неистомишљеника

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Предсједник Савјета за заштиту уставног поретка Републике Српске Синиша Каран изјавио је данас Срни да Савјет нема спискове политичких неистомишљеника који су пријетања уставном поретку Српске.
- Апсолутне су неистине да постоје спискови политичких неистомишљеника. Савјет се није, нити ће се бавити оваквим стварима - рекао је Каран, поводом писања појединих медија да је улога Савјета да прогони политичке неистомишљенике.
 
Он је подсјетио да је Савјет формирао предсједник Републике Српске на основу уставних овлашћења.
 
- Савјет је фомиран као стручно и савјетодавно тијело предсједника Републике Српске. Дакле, ништа мање нити више од овог оквира. Основи циљ оснивања јесте разматрање питања од значаја за уставни поредак Српске и остваривање његове заштите - прецизирао је Каран.
 
Истакао је да Савјет прати и разматра стање у остваривању уставне позиције и онога што је надлежност Републике Српске и њених институција.
 
- У том смислу ћемо информисати предсједника Републике и наше институције. Савјет ће се бавити предлагањем потребних мјера да би био усклађиван и усмјераван систем заштите уставног поретка Српске, вршити анализе и истраживања, те припремати документе о угрожености уставног поретка - каже Каран.
 
Он је нагласио да ће се Савјет бавити препознавањем пријетњи које утичу на уставни поредак.
 
- Све мимо овога неће бити метод ни начин рада Савјета за заштиту уставног поретка. Нажалост, појединци су, нетачним наводима о раду Савјета, на популистички начин, јефтин и произвољан хтјели да повећају своју политичку цијену. Рад Савјета је у складу са законом, уставан, а дјеловање јавно и транспарентно - закључио је Каран.