Додик: Српска није написала ниједан „нон пејпер“ јер је за разговор легитимних представника

27.05.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Република Српска није написала ниједан „нон пејпер“, неке од њих није ни прочитала, те да умјесто тога треба да разговарају релевантни фактори, легитимни представници држава на овим просторима.

Додик је оцијенио и да су „нон пејпери“ уобичајена прича, те да су у вријеме вируса корона и углавном онлајн комуникација на међународном нивоу постали атрактивни.

– Ми нисмо писали нон пејпере, неке од њих нисмо ни прочитали – рекао је Додик новинарима у Београду.

Додик је истакао да умјесто тога треба да разговарају релевантни фактори, легитимни представници држава на овим просторима, а то су у БиХ два ентитета и три народа, као и да српски национални интереси морају јаче да се истичу.

Додик је рекао да на овим просторима егзистирају и бошњачки и албански и црногорски национални интерес, али да само смета српски национални иинтерс.

– Ако њега поменете, одмах сте реметилачки фактор, не само на Балкану него и шире – рекао је Додик.

На питање новинара због чега стално повезује Републику Српску и такозвано Косово, Додик је рекао да је чињеница да је готово идентична ситуација са Косовом и позицијом Републике Српске.

Према његовим ријечима, то постоји без обзира што Запад покушава да забрани да се то питање уопште постави и што сматра да то питање као такво и не постоји.

– Напросто, историјски ситуација је идентична, признали су тзв. Косово као неку државу и онда се поставља питање зашто не признају Републику Српску – нагласио је Додик.

Он је упитао и да ли то значи да су људи у Републици Српкој „мање вриједни и да то не заслужују“ или да ли су Срби глупи и не могу да имају државу, а „Шиптари просвећени и могу да буду држава“.

Архива