Додик: Бореновић, Иванић и Црнадак у Европи само негативно причају о мени

07.05.2020 Актуелно

– Мишљење не може да буде веће од Устава и добијених права у Уставу. Нисмо спремни да о тој теми уопште разговарамо и неће се десити да Српска изгуби право на вето због националног интереса зато што ће неко из бриселске канцеларије рећи да то треба. То је немогуће, ми не схватамо да је мишљење нешто што ми требамо преписати и тако се понашати. Пут у Европу није само преписивање мишљења или њихових прописа већ мукотрпан процес прилагођавања који треба да прођемо – рекао је Додик.

Он је истакао да Европа има проблеме о којима треба причати.

– Ако је Европа корисна за нас, односно ако Српска јача права и не губи их, онда сам за ЕУ. Међутим, ако Српска губи позицију у БиХ, губи идентитет, онда сам против ЕУ – рекао је Додик.

Каже да су Бореновић, као и Младен Иванић и Игор Црнадак /ПДП/ у Европи само говорили о Додику у негативном контексту.

– Карактер је основа политичког дјеловања, којег Бореновић нема. То значи да не може бити нико, поготово у политици. За разлику од овога, никада нисам пропустио прилику да Републици Српској вратим снагу. Бореновић је добродошао у Сарајево за разлику од мене и на то сам веома поносан – каже Додик.

Додик је нагласио да чланство у ЕУ не значи да се поставља зид у односима са другим земљама. Он је истакао да у моментима када је епидемија вируса корона снажно ударила моћне земље, па и саму Америку, свака врста солидарности треба да буде поздрављена и не треба да буде оспоравана.

Додик каже да вјерује да су Руси, који имају великих прблема са вирусом корона, нашли унурашње ресурсе да помогну другима, те истакао да је захвалан и предсједнику Рисије Владимиру Путину, министру спољних послова Сергеју Лаврову и амбасадору те земље у БиХ Петру Иванцову што су помогли и Српској.

Он сматра да такву помоћ нико не би требао да одбије. Додик је рекао да је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић међу људима који желе да клевећу Републику Српску.

– Био је јуче скуп народних партија Европе и једина памет Бореновића је била да клевеће Милорада Додика и Републику Српску да смо против европске оријентације. Разликујем се од Бореновића потпуно, јер сам на страни Републике Српске и не прихватам европске интеграције гдје би се губио промил снаге Републике. Нисам човјек као он, јер нисам спреман да због неке европске приче кажем – па, није важно има ли Српске – нагласио је Додик.

Када је ријеч о 14 закључака Европске комисије о европским интеграцијама, Додик је навео да је то један од спољнополитичких циљева Реупублике Српске, истичући да Српска жели далеко већу сарадњу са Србијом, али и са САД, Русијом, Кином и другим земаљама, те да ту не градира шта важније већ шта је најбоље за Српску.

– Наравно, не споримо европске интеграције, али оно мишљење Европске комисије и 14 мјеста чини ми се да су написани да БиХ никада не дође до тога него да помогне БиХ у вези са тим. То су писали службеници претходне Европске комисије која је показивала годинама уназад неуспјех да уради нешто у БиХ. Тражење да се укине вето је за нас неприхватљиво – рекао је Додик.

Говорећи о видео-самиту ЕУ-западни Балкан Додик је рекао да је разочаран чињеницом да земље ЕУ нису опредијељене за чланство земаља региона.

Он је рекао да је проблем ЕУ шта ће са њом бити у будућности, има ли снаге да се ресетује и постане нешто ново, а поставља се и питање „у коју то ЕУ ми идемо“.

– У ону за коју имамо перцепцију од прије пет година или ову која не зна шта ће сама са собом. И у самој ЕУ има гласова о томе да је она у проблемима, да не функционише, да је било изостанка солидарности у почетним периодима појављива кризе у вези са вирусом корона и да се, у том погледу, Европа показала веома себичном, што је рекао и италијански премијер – рекао је Додик.

Осврћући се на поруке да БиХ треба да се више окрене Европи, а мање Кини и Русији, Додик је прокоментарисао – ако су жељели да кажу да заштитне рукавице и маске не набављамо у Кини, зашто су забранили да то урадимо у Европи.

– ЕУ је тражила да се објединимо и да вршимо набавке медицинских средстава опет у Кини. Дакле, све земље су саме жељеле да ријеше питање набавке опет у Кини, а нама кажу да се окренемо Европи. И да имамо најбоље односе са ЕУ, немамо право да имамо лоше односе са Кином, Русијом, САД, Индијом и другим земљама – рекао је Додик.

Архива