Цвијановић: Помоћ Владе у превазилажењу проблема у општини Кнежево

25.10.2017 Актуелно

Цвијановићева је најавила да ће бити формирана радна група која ће радити на превазилажењу тог проблема, те изразила увјерење да ће бити пронађено адекватно рјешење.

Према њеним ријечима, у Кнежеву се обнавља привредни живот, што потврђују погони у којима је тренутно запослено око 80 радника, а у плану је да број запослених буде око 250.

Након састанка са начелником општине Кнежево Гораном Боројевићем, премијер Српске рекла је новинарима да су проблеми општине резултат дугогодишњег нефункционисања или блокаде које су довеле Кнежево у колапс.

Она је изразила задовољство што је општина превазишла политичке проблеме и што је ново руководство опредијељено да заједно са Владом рјешава сва питања.

Цвијановићева је навела да је на састанку разговарано и о пословању Дома здравља, односно потреби за другачијом организацијом, као и рјешавању дуга ове здравствене установе.

Она је истакла да је разговарано и о потреби за трајним рјешењем смјештаја Министарства унутрашњих послова у овој локалној заједници, те да је договорено да општина донесе одговарајуће одлуке да би Влада могла приступити улагањима с циљем обезбјеђивања квалитетнијег смјештаја.

Цвијановићева је указала и на проблем снабдијевања сировином локалних дрвопрерађивача и поновила да одлуке Владе морају да се поштују, односно да не могу бити снабдијевани они који препродају сировину у ФБиХ, већ да се сировина мора дати на располагање домаћим дрвопрерађивачима.

Начелник општине Кнежево Горан Боројевић рекао је да општина има кредит код ИРБ-а у износу од 5,6 милиона КМ, а да затезна камата у претходном периоду није плаћена.

Он је навео да је ИРБ тужио општину и да је сада тај износ достигао око 2,2 милиона КМ.

Боројевић је нагласио да општина тренутно није у могућности да исплаћује овај кредит, те навео да буџет општине износи више од четири милиона КМ.

Он је додао да „Шуме Српске“ по основу накнада за 2014. и 2015. годину Кнежеву дугују 1.055.000 КМ.

Састанку у општини Кнежево присуствовали су и министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић.

Цвијановићева и Мирјанић посјетили су и Шумско газдинство „Чемерница“ гдје су разговарали са директором Чедом Вуковићем.

Архива