Додик за Руску газету: БРИКС је нада за свијет и велика историјска иницијатива

07.06.2024 Актуелно

Предсједник Русије Владимир Путин и предсједник НР Кине Си Ђинпинг неће дозволити да ситуација у свијету доведе до глобалног судара. Истовремено, морају бити изузетно опрезни, јер су сада угрожени сви лидери који одбијају да прихвате диктате западних центара моћи, рекао је у интрервјуу за Руску газету предсједник Републике Српске Милорад Додик, који се дан раније у Санкт Петербургу састао са руским лидером Владимиром Путином.

Интервју преносимо у цијелости:

Сматрате ли догађаје који се дешавају у свијету трећим свјетским ратом?

Милорад Додик: Запад покушава да пребаци одговорност на Русију за повећање тензија у свијету. Иако Москва никада није настојала да заоштри односе са Западом, није угрозила територије под контролом западњака. Али уз помоћ агресивне пропаганде покушавају да нас убједе у супротно. Дакле, може се констатовати да је, у извјесној мјери, трећи свјетски рат у току, али да је још увијек у фази регионалних сукоба, информационог рата и сукоба глобалних медија. Истовремено, Запад вјешто користи Украјину за конфронтацију са Русијом. То је довело до почетка руске специјалне војне операције. Вјерујем у лидерске квалитете и мудрост предсједника Владимира Путина, који ће учинити све да ситуација у свијету не доведе до глобалног оружаног сукоба. Ово би било погубно за целу нашу цивилизацију. Увјерен сам да за лидере попут Владимира Путина и Си Ђинпинга нису кључни непосредни политички интереси, већ будућност њихових нација и држава. Стога неће дозволити да ситуација у свијету доведе до глобалног судара.

Да ли треба очекивати већу ескалацију међународних тензија, укључујући организовање убистава националних лидера независних од Англосаксонаца, на примјер, као што се десило против премијера Словачке Роберта Фица?

Милорад Додик: То се не може искључити. Важно је запамтити да је током Хладног рата Запад покренуо пројекте за елиминисање политичких и јавних личности које су симпатисале Совјетски Савез. Као што је познато, многи од њих су физички ликвидирани. Догађаји који се данас дешавају указују на то да би сличан механизам западних обавјештајних служби за борбу против неистомишљеника могао поново бити покренут. Треба бити опрезан. Сада је дошло до уништења илузија. Све западне пароле о борби за слободу и људска права испоставиле су се као лаж. Под овим слоганима Запад је хтио да прождре цијели свијет. С тим у вези, сви они лидери који одбијају да прихвате диктате западних центара моћи су сада угрожени.

Како видите даљу судбину БиХ и Републике Српске?

Милорад Додик: БиХ постоји на основу Дејтонског мировног споразума, чији је један од гаранта Русија. Москва и Београд су једини који поштују „ријеч Дејтона“. У садашњој ситуацији, бошњачка политичка елита своје интересе у држави гура преко Запада, за све тешкоће окривљује Србе и Хрвате. А Запад је учинио све што је могао да уништи Дејтонски мировни споразум. Као резултат тога, у БиХ је данас, супротно уставу, створен паралелни антиуставни систем. То је довело до деградације система јавне управе. Запад, наравно, за то криви Републику Српску. Ово је довело БиХ у ћорсокак и поставило питање њене одрживости. Зато добијамо отворене претње и уводимо санкције. Сигуран сам да може доћи до озбиљнијих провокација и насилних акција. Истовремено, вјерујем да ће лидери свих центара моћи препознати реалност и омогућити мирну подјелу БиХ. Република Српска је за такав развој догађаја. Јер нам је све остало бесмислено.

Зашто је сада толико важно консолидација Срба и одржавање Свесрпског сабора 8. јуна?

Милорад Додик: Срби су кроз своју историју тежили јединству, о томе су говорили и викали. Били су витално заинтересовани за консензус о кључним националним и државним питањима. Данас српски народ има две државе – Србију и Републику Српску. Истовремено, покушавају да Србији одузму дио њене територије – Косово и Метохију, а Републику Српску желе да одузму уставна овлашћења у склопу насилне централизације БиХ и ставе је под потпуну контролу. Бошњака – Муслимана. У том контексту, биљежимо негативну активност у САД, Великој Британији и Њемачкој. Овај посљедњи никада није одустао од планова да окупира Балкан и потчини српски народ. Берлин и даље доноси одлуке за руководство неких држава које су настале распадом Југославије – Словеније, Хрватске, Црне Горе, Сјеверне Македоније. Србија има добре економске односе са Нијемцима, а они су, заузврат, једни од покретача пројекта „независно Косово“. Њемачке политичке елите су лагале када су креирале концепт око насељавања Косова. Република Српска је готово потпуно окупирана од стране Њемачке. Стигао нам је нелегитимни Нијемац Кристијан Шмит, који није добио мандат од Савјета безбједности УН да попуни место високог представника у земљи. Ужива подршку САД, Велике Британије и других западних земаља и насилно намеће законе, што је пре триста до четири стотине година престало да буде нормална свјетска пракса. С тим у вези, изузетно је важно да „српски свијет“ консолидује народ у оквиру Свесрпског сабора, покаже наше јединство и изрази заједнички став о читавој листи нагомиланих питања.

Да ли мислите да је важно консолидовати напоре са Русијом у борби против фалсификовања историје?

Милорад Додик: Да, наравно. Ревизију историје данас врши и Њемачка, која је у 20. вијеку посејала највеће зло и покушала да уништи руски, српски, јеврејски и друге народе. Данас, насљедници нацистичких официра покушавају да „рашчисте“ своју историју. Стога упорно окривљују Русе и Србе, који су несумњиво дали кључни допринос побједи над фашизмом. Током Другог свјетског рата у Совјетском Савезу је страдало око 28 милиона људи, а на Балкану је страдало око 1,5 милиона Срба. То су огромне жртве. Поређења ради, Велика Британија и САД су изгубиле по неколико стотина хиљада грађана. Али су узели на себе право да управљају глобалним свијетом и наметнули структуре доминације – ММФ, Светску банку и друге. С тим у вези, сада им се не може дозволити да преписују историју забиљежену у документима.

Да ли ће представништво Руског историјског друштва у Републици Српској допринети заједничкој борби против ревизионизма?

Милорад Додик: Да. Значајан догађај за нас је било отварање Института за историју Универзитета у Источном Сарајеву и представништва РИД у Републици Српској, који ће морати да брани историјску истину, упознаје јавност са чињеницама страдања руског и српског народа током Другог свјетског рата, и супротставити се растућем фалсификовању историје.

Које циљеве Република Српска остварује у оквиру Петербуршког међународног економског форума?

Милорад Додик: Наша делегација је одржала много корисних састанака и консултација на СПИЕФ-у, посебно са руководством „Руских жељезница“. Са губернатором Санкт Петербурга Александром Бегловом потписао сам нову „мапу пута“ за сарадњу у области културе, здравства и индустрије. Постоје одређене потешкоће у јачању наше билатералне сарадње због санкција које је увео Запад. Али Русија је показала невјероватну способност да ојача своју економију чак и под условима строгих рестриктивних мјера. То нам даје увјерење да ће Русија, предвођена мудрим руководством, досљедно остваривати своје циљеве.

Како видите изгледе за БРИКС?

Милорад Додик: БРИКС је нада за свијет, велика историјска иницијатива. Само такви специјални лидери као што је Владимир Путин могли су да изађу са таквом иницијативом, која је постала трачак свјетлости за цијели слободни свет. Циљ му је да оконча западни монопол предвођен САД који контролише глобални простор путем жигосања долара и система дигиталног банкарства. БРИКС нуди алтернативни систем међународних односа који претпоставља поштовање суверенитета држава чланица.

Хоће ли спортисти Републике Српске учествовати на Играма БРИКС-а у Казању (12-23. јуна)?

Милорад Додик: Да, наши спортисти се спремају. Тим Републике Српске учествоваће на Играма БРИКС-а у Казању. Веома смо задовољни чињеницом да ће Српска бити добро заступљена на овим такмичењима.

Архива