Ковачевић: Фарса без изненађења; Догодило се оно на шта смо упозоравали

01.07.2024 Актуелно

Фарса која се одржавала у ЦИК-у прошла је без изненађења и догодило се баш оно на шта смо упозоравали, рекао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић, коментаришући на конференцији за новинаре жријебање у ЦИК-у, гдје је мандат добио ПДП кандидат Ненад Вуковић.

– Овдје је јасно издат налог да се руши народна и изборна воља исказана на слободним и демократским изборима у Српској. Све ово је искључиво дио једног политичког пројекта. Устав БиХ је јасно рекао да је једина институција која бира делегате из Српске, односно делегате у Клубу Срба Дома народа ПСБиХ Народна скупштина Републике Српске. То није никакав ЦИК, то нису никаква киндер јаја, нити било ко други изузев НСРС – истакао је Ковачевић.

Ковачевић је налгасио да смо у посљедњем периоду видјели то да је један Суд БиХ који исто тако постоји изван Устава БиХ три пута одлучивао о истом предмету.

– Без икакве нове аргументације два пута је донио једну одлуку, а трећи пут по директном налогу донио је другу одлуку и одбио жалбу СНСД-а и омогућио да се врши неко жријебање, односно издао налог да се СНСД-у отима делегат о чему је одлучивао крњи Уставни суд без и једног судије из Српске – рекао је Ковачевић.

Ковачевић је подсјетио да је НСРС донијела одлуку о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ.

– Знали смо да је све ово фарса и знали смо како ће све да буде завршено. Нико од представника СНСД-а није присуствовао овој фарси, зато што смо све знали унапријед знајући како ће се све завршити. А завршено је управо онако како смо и рекли, извучен је онај делегат који није изабран у НСРС. У Дому народа постоји очигледно делегати који представљају народе и ево сада постоји један делегат који представља ЦИК. Он не представља српски народ, јер га он није ни изабрао – поручио је Ковачевић.

Он је нагласио да нико од делегата из Српске који су изабрани у НСРС неће се повући.

– НСРС је изабрала четири делегата из СНСД-а и једног делегата из СДС-а и то су једини кандидати Републике Српске и српског народа у Дому народа и то никакав ЦИК не може да промјени – подвукао је Ковачевић.

Ковачевић је нагласио да је данашњом фарсом у Сарајеву приликом жријебања о избору петог делегата Срба у овом Дому издана демократска воља народа, те да СНСД неће дозволити да о судбини Републике Српске одлучује нелегитимни Кристијан Шмит и америчка амбасада.

– Понашају се да је БиХ земља Бошњака. То за њих из ПДП-а није проблем. То треба да разумију грађани Републике Српске – истакао је Ковачевић.

Архива