Додик: Предложићу да Дан Републике Српске буде Сретење, а 9. јануар остаје Дан настанка

07.06.2024 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће на Свесрпском сабору у Београду предложити да Дан Републике Српске буде Сретење – 15. фебруар.

– Девети јануар ће остати Дан настанка Републике Српске – истакао је Додик.

Заједничким обиљежавањем Сретења жели се послати порука да је српски народ јединствен, рекао је Додик.

Додик је навео да ће Сабор бити обиљежен низом активности, јер се жели показати саборност.

– Већ се данас одвијају активности које смо договорили предсједник Србије Александар Вучић и ја. Делегације Српске и Србије састаће се на мосту у Рачи – рекао је Додик.

Поновио да је српски народ деценијама неправедно санкционисан.

Предсједник Српске је навео да ће сутра у Београду бити одржане сједнице двије владе на којима ће учествовати и предсједници републичких скупштина, као и низ манифестација.

Додао је да ће Свесрпском сабору присуствовати и Његова светост патријарх српски Порфирије, представници Срба из региона и дијаспоре, те ће бити служен молебан.

– Желимо причати о свим важним стварима. Усаглашена је декларација коју ће усвојити владе Србије и Српске, као и скупштине – истакао је Додик.

Додик је рекао да ће на Тргу Републике у Београду бити одржан велики скуп на којем ће се обратити заједно са Вучићем.

Додик је поновио да је приједлог да Сабор буде одржаван сваке двије године и да буде формиран савјет за реализацију усаглашених мјера.

Подсјећамо, предсједник Милорад Додик из Санкт Петербурга ујутро рано стиже у Београд како би присуствовао бројним састанцима и Свесрпском Сабору.

Архива