Ковачевић: Без закона о Уставном суду, БиХ неће имати будућност

03.06.2024 Актуелно

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да БиХ неће имати будућност без закона о Уставном суду.

Ковачевић је поручио да ће у БиХ одлуке о грађанима или народима доносити или држављани Републике Српске и Федерације БиХ или БиХ неће ни бити.

Он је напоменуо да овај дом није радио два и по мјесеца због блокеда коју су изазвали делегати Клуба бошњачког народа.

– Нисте нам омогућавали да се видимо и да радимо оно због чега смо плаћени да радимо, да испуњавамо своје обавезе које смо преузели онога тренутка када смо полагали заклетву – истакао је Ковачевић.

Он је навео да данашња сједница није ништа друго него смоквин лист, алиби за чињеницу да су бошњачки делегати два и по мјесеца блокирали Дом народа.

– Блокирали сте овај дом, Парламентарну скупштину, а блокирали сте и БиХ, ви, који се највише позивате на БиХ. То су чињенице – рекао је Ковачевић током дискусије о хитној процедури за приједлог измјена и допуна Пословника Дома народа који је на дневном реду данашње сједнице.

Ковачевић је указао да је то данас отворено потврдио предсједавајући Клуба бошњачког народа Шефик Џаферовић, који каже да су свјесни шта значи онемогућити кворум Дому народа.

Он је нагласио да то значи блокада и не значи ништа друго, значи да два и по мјесеца Дом народа не може да ради.

– Кажете да сте два и по мјесеца искористили да бисте и домаћој и свјетској јавности показали на шта смо то ми у Дому народа спремни. Јесте, стварно, срам и стид да нас буде. Спремни смо да предлажемо законе. Ја мислим да нам је то посао и да то радимо баш на онај начин на који би и требали да радимо – рекао је Ковачевић обраћајући се Џаферовићу и додао да је посао делегата да предлажу законе.

Он је истакао да није спорна ни Џаферовићева констатација да постоје правила и да се та правила зову Пословник, који је и омогућио на који начин и како се предлажу закони, и то се и догодило.

– Јако је битно да се реферишемо на то што кажете да нећете дозволити да се расправља о неуставним законима. А ко је тај ко каже да је неки приједлог закона неуставан? Јесте ли то Ви, можда, господине Џаферовићу, или је то господин /Кемал/ Адемовић, или је то, можда, Клуб Бошњака који, ако им се нешто не свиђа, блокира Дом народа, или су то, можда, само Бошњаци? Веома кратак одговор – заборавите, господо, од тога нема ништа – поручио је Ковачевић.

Он је истакао да је веома битно оно што је рекао предсједавајући овог дома Кемал Адемовић да се није радило два и по мјесеца и да није начињена нека велика штета.

– Срамота! Два и по мјесеца ми нисмо били у могућности да радимо свој посао, посао за који су нас грађани изабрали, које овдје представљамо, и народе и ентитете, и кажете „није нека велика штета“. Два и по мјесеца не радити није нека велика штета, само због тога што се некоме нешто не свиђа?! – истакао је Ковачевић.

САМО ДИЈАЛОГОМ И ДОГОВОРОМ БиХ МОЖЕ НАПРИЈЕД

Ковачевић је позвао на разговор, дијалог, рад и на усвајање добрих рјешења за све држављане Републике Српске и Федерације БиХ јер само тако БиХ може напријед на путу ка ЕУ.

– Ми смо овдје да радимо све оно што нам је Пословник омогућио и они који су нас изабрали су ти који нам дају задатке и наша је обавеза да се боримо за њихове интересе. Мислим да ми то добро и радимо, али у крајњем случају, то се оцјењује на изборима – рекао је Ковачевић.

Он је оцијенио да се данас могла чути реторика да је потребно да се Приједлог закона о Уставном суду БиХ повуче из процедуре како би се делегати Клуба Бошњака вратили у рад, те упитао да ли то значи да српски делегати немају право да испуњавају делегатска права која су загарантована Пословником?

– Да ли је Клуб бошњачког народ дао себи право да може да одређује шта ко смије, а шта ко не смије? – упитао је Ковачевић и упозорио да то тако не може.

Архива