Ковачевић: Наша понуда веома једноставна – нудимо могућност да се мирно раздружимо

24.05.2024 Актуелно

Суштина проблема у БиХ је у томе да бошњачки политички представници не желе да живе са Србима и зато имамо једноставну понуду – да се мирно раздружимо, рекао је за РТРС делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.

– У овој борби су за срамну резолуцију о Сребреници која је прошла тако неславно, показали да их не занима мишљење Срба и да су спремни да крше и Устав БиХ и Дејтонски споразум, како би погазили мишљење Срба, али и оно што је у Уставу и Дејтонском споразуму. То значи да не смију да игноришу мишљење Срба и Српске – рекао је Ковачевић.

Истакао је да су тиме јасно показали да су они ти који не желе да живе са Србима, па ни са Хрватима у БиХ.

– Показали су да су они ти који сматрају да Срби и Српска немају апсолтуно никаква права, те да желе БиХ у којој се Србе не пита апсолутно ништа – навео је Ковачевић.

Нагласио је да су то поруке које је Српска разумијела и на које сада нуди одговор.

– Уколико је ваша политика та да вас не занима шта Срби мисле, да сте спремни да кршите Устав и Дејтонски споразум, како бисте игнорисали и погазили мишљење Срба и Српске, онда је наша понуда веома једноставна – нудимо вам могућност да се мирно раздружимо. Ако мислите да је опција да Срби немају право гласа, да за Србе нема мјеста у БиХ, а да не постоји Република Српска. Онда се господо грдно варате – поручио је Ковачевић.

Ковачевић је навео да ће Српска постојати.

– И то је једино што је чињеница. Једино што је познаница, уколико посматрамо будућност. Јесте то да ће Српска постојати. А ви сте ти који сте одабрали да не желите да живите заједно са Српском. То је ваш избор, није наш – каже Ковачевић.

Подсјетио је да је Српска цијело вријеме нудила разговор, поштовање Устава и Дејтонског споразума.

– А ви сте све то згазили. Ви сте били ти који сте све то игнорисали, све то газили и мислили да у недоглед можете да газите права српског конститутивног народа и права Српске, која су загрантована. Српска сада нуди излаз из онога што сте ви закували. Ми тај излаз једноставно зовемо – мирно раздруживање – закључио је Ковачевић.

Архива