Додик: Споменик јесте и треба да буде оличење нашег односа према страдалим

11.05.2024 Актуелно

Годинама чекамо ово Централно обиљежје, али сваке године смо обиљежавали страдање, и сваке године смо то чинили са посебним емоцијама и посебним напорима и жељом да дође овај тренутак – рекао је предсједник Републике Српксе Милорад Додик.

– Споменик јесте и треба да буде оличење нашег односа према страдалим у прошлом рату за нашу слободу а и да буде мјесто нашег окупљања – каже Додик на церемонији у Бањалуци у оквиру које ће званичници Српске и грађани обићи локацију на којој се гради централно спомен-обиљежје погинулим борцима Одбрамбено–отаџбинског рата.

Истакао је да ће тражити од МУП-а Републике Српске да обезбиједе вјечиту стражу која се мора поставити и да буде посебна церемонија при предаји смјена.

Додик је истакао да ово треба да буде мјесто сталних иновација, посебно дигиталне технологије да би се ишчитавају имена свих страдалих.

– Ово је монумент који ће ова генерација, без обзира на политичку припадност, оставити иза себе као доказ наше способности да можемо да ово урадимо – рекао је Додик у обраћању.

Он је навео да су највећу цијену дали погинули борци, али је нагласио да су заједно са Борачком организацијом ријеше тешке проблеме њихових породица, попут стамбеног збрињавања.

– Овим стављамо прст у око другима, они не желе да гледају, они нас не слушају – рекао је Додик и додао да код Срба нема породице у којој неког нема, да ли страдао у овом или неком прошлом рату.

– Ми смо они који кажемо нећете нас укинути – поручио је Додик.

Он је рекао да ће стубовима спомен-обиљежја бити и имена Бошњака и Хрвата који су били припадници ВРС.

Позвао је Србе да се окупе око идеје која се зове српски национални интерес, наводећи како читав свијет пропада који је елиминисао национални идентите.

Напоменуо је и да ће Влада Српске издвојити озбиљан новац за Меморијалног центра у Доњој Градини, који ће градити са Србијом.

– То ће коштати више од 100 милиона евра и то ће бити монумент који ће имати важно мјесто. Немојте да вас навуку на приче да упоређујете Сребреницу и Јасеновац, то баш они хоће, а то је неупоредиво – рекао је Додик.

Архива