Додик: Могуће да се избори одрже и на прољеће, не би био први пут да се одгоде

12.05.2024 Актуелно

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је да због процедура Изборни закон Републике Српске неће ступити на снагу у наредних мјесец дана и да ће се морати пријавити на ове локалне изборе, али да постоји и начин да се избори одрже на прољеће.

– Нисмо успјели у роковима, мораћемо се пријавити на ове локалне изборе чекајући да видимо судбину нашег закона. Вјероватно ћемо у изнудици прихватити излазак на изборе. Али ако то буде могуће, пребацићемо се на примјену нашег закона, који прописује да престају да важе права да Централна изборна комисија БиХ у Републици Српској спроводи изборе – рекао је Додик.

Он је напоменуо да су за двије године и општи избори, које ће Српска спровести по свом закону.

– Постоји, додуше, и други начин – да направимо опструкцију и сачекамо усвајање нашег закона па изборе одржимо на прољеће. Не би био први пут да се избори одгоде – рекао је Додик за „Политику“.

Додик, коме се као предсједнику Републике Српске суди пред Судом БиХ за непоштовање одлукла Кристијана Шмита, на питање да ли зна како ће се завршити тај судски процес, одговорио је да се само Србима пресуђује масовно, а другима на нивоу карикатуре.

– То је нелегални инквизицијски суд, на који одлазим како бих показао његов бесмисао. Моје и финансије моје породице провјеравали су у 48 земаља свијета, гледали су сваки рачун, чак и оне за хотел. И све се свело на то да ми суде зато што не поштујем Шмита – рекао је Додик. 

Архива