Ћосић: Источно Сарајево да буде у центру пажње

02.11.2020 Актуелно

Кандидат СНСД-а за градоначелника Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је данас у оквиру предизборне активности да овај град заслужује да буде у центру пажње, јер има велике потенцијале за још бржи и успјешнији развој.

Ћосић је, обраћајући се грађанима видео-линком из спортске дворане у изградњи на подручју општине Источно Ново Сарајево, навео да по хијерархији, уважавајући и надлежности шест општина у његовом саставу, град Источно Сарајево треба да боље и синхронизовано функционише и тако организован буде сервис грађанима.

Говорећи о виђењу будућег развоја и функционисању Градске управе Ћосић је истакао неколико капиталних пројеката које је, између осталих планираних активности, сажео у извјештају који ће веома брзо бити доступан свим заинтересованим грађанима.

„Давно сам примијетио да имамо озбиљне туристичке потенцијале да остваримо приходе које смо до сада губили. Један од њих је нама најближи Требевић, од којег можемо имати велике користи. Када бисмо дио Требевића, који нам припада, у сарадњи са Владом Републике Српске прогласили парком природе, у њему бисмо одредили зоне градње, комуникације, боравка туриста и зоне гдје ће се наплаћивати еколошка такса“, навео је Ћосић.

Он је објаснио да би еколошка такса била извор средстава које би остваривала Туристичка организација града Источно Сарајево, а која би и преузела управљачку функцију у развоју туризма на подручју града. Он је додао да би остварена средства била уложена у развој туристичке инфраструктуре.

„Овај град има озбиљне туристичке потенцијале јер, осим Требевића, ту су Јахорина, Романија, Орловача, Црепољско, Тврдимићи и бројна друга излетишта. Ту је и ловни, вјерски, транзитни и викенд туризам, а град Источно Сарајево који има, или би требао да има директну надлежност у овој области, осим промотивне, мора да има и управљачку функцију и подржи развој овог сектора“, нагласио је Ћосић.

Када је ријеч о осталим капиталним пројектима он сматра да град у оквиру функционисања треба да буде кровна организациона јединица, која све пројекте на подручју општина треба синхронизовано да води од почетка реализације до њиховог краја.

„Нама треба једно тијело које ће се на нивоу града и општина бавити свим капиталним пројектима“, рекао је Ћосић, истичући као примјере Градско позориште и Музеј одбрамбено-отаџбинског рата, које су основали Влада Републике Српске и град Источно Сарајево.

Ћосић је као један од значајнијих капиталних пројеката нагласио и Центар за финализацију у дрвопреради, објаснивши да је то комбинација пројекта који представља подршку развоју привредног и инфраструктурног сектора.

Према његовим ријечима, то могу бити и пројекти јавно-приватног партнерства који се реализују заједно са општином.

Ћосић је суграђанима детаљно представио извјештај о свом и раду Општинске управе, те одборника и директора јавних установа у протеклих осам година, истичући да су све чинили за добробит грађана ове локалне заједнице.

Ћосић је, између осталог, навео изградњу нових насеља са пратећим објектима, савремених вртића, паркова са комплетном инфраструктуром, санацију старих и изградњу нових саобраћајница, изградњу вјерских објеката, адаптацију и изградњу медицинских установа, те бројне спроведене активности које су Источном Сарајеву дали печат урбане средине достојне за живот његових грађана.

Архива