Ковачевић: Конаковићева протестна нота нема везе са заједничким органима

12.06.2024 Актуелно

Протестна нота коју је Црној Гори и Србији упутио министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић нема везе са заједничким органима БиХ, рекао је данас делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.

Ковачевић је истакао да је то само Конаковићева нота, појаснивши да према Уставу БиХ министар иностраних послова за упућивање било какве ноте мора имати одлуку Предсједништва БиХ, које у овом случају није било.

– Таква одлука не постоји, зато што за такву срамну одлуку, која нема никакве везе са здравим разумом, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвјановић никада не би дала сагласност – рекао је Ковачевић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Према његовим ријечима, Конаковић покушава да глуми великог лидера и улази у расправу са предсједником Србије Александром Вучићем, постављајући питања у вези са имовином у Србији.

– БиХ је високо децентрализована земља која се правнички може назвати асиметрична федерација, састављена од једне републике и од једне федерације, у којој је јасно, на основу Устава, да имовина припада искључиво Републици Српској и ФБиХ – нагласио је Ковачевић.

Коментаришући изјаве Конаковића да су Бошњаци у Бриселу и Вашингтону „испричали своју истину“, Ковачевић је навео да је то вјероватно једино тачно што је рекао у посљедњих годину дана.

– Једино је тачно да су они ходали широм свијета као представници искључиво бошњачке политике и да су широм свијета радили искључиво то – представљали своју истину. Али ја морам да их упознам са чињеницом да њихова истина остаје само њихова истина – истакао је Ковачевић.

Он је нагласио да истина и став БиХ може бити искључиво оно што се представници три конститутивна народа Срба, Хрвата и Бошњака и представници два ентитета Републике Српске и ФБиХ договоре.

Ковачевић је истакао да се ова политичка офанзива Конаковића односи на то да би он само бјежао од приче која је све актуелнија, а која се тиче тога да га повезују са нарко-картелима.

Архива