Додик: За имена живих „сребреничких жртава“ тражен милионски износ; Крајње вријеме да се реагује

12.06.2024 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се поставља питање колико је живих људи из БиХ уписано на списак сребреничких жртава, а да нису у евиденцији ЦИПС-а, јер живе жиром свијета.

Коментаришући најаву Окружног јавног тужилаштва у Бијељини да ће формирати предмет у вези са списком из ЦИПС-а људи који су живи, а уписани су да су жртве страдале у Сребреници, те покренути истрагу, Додик је нагласио да је крајње вријеме да неко реагује по службеној дужности.

Додик је нагласио да је утврђен списак 87 лица чија су имена уклесана на спомен-плочама у Меморијалном центру, а евидентирана су у новој бази ЦИПС-а.

– Зна се да на надгробној плочи у Поточарима пише име општинског возача из Сребренице, који је жив. Довољно је само једно име, а камоли 87 имена. То је била намјерна подвала. Ми располажемо подацима да се ради о 400 имена тада живих људи, од којих су неки у међувремену преминули – рекао је Додик.

Додик је нагласио да нема разлога за љутиту атмосферу у Сарајеву, јер је ријеч о чињеницама.

– Ако није тако нека докажу. Муслимаски мешетари који су нам то и доставили тражили су озбиљан новац да нам саопште судбину сваког страдалог. Неки дио смо платили, неки не можемо да платимо. Једном су нам дошли и тражили милионски износ да нам доставе списак од 437 живих људи на плочама – нагласио је Додик.

Архива