Вишковић: Влада ће сачинити споразум о мирном раздруживању

23.05.2024 Вијести

У Сребреници је одржана сједница Владе Републике Српске. Предсједник Владе Радован Вишковић рекао је да ће Влада у наредних 30 дана сачинити споразум о мирном раздруживању који ће упутити Федерацији БиХ.

– Ово није сецесија, мирно раздруживање није сецесија – поручио је премијер.

Вишковић је рекао да је на сједници разматрана актуелна ситуација о резолуцији о Сребреници која ће данас бити разматрана у Генералној скупштини УН.

Он је истакао да се данас у Генералној скупштини УН покушава наметнути теза о геноциду у Сребреници.

– Данас се покушава у УН да креира резолуцију о наводном геноциду који су починили Срби и да већ од сутра будемо, како то кажу у ФБиХ, „геноцидан народ“. Ми добацујемо такву тезу и никада то нећемо прихватити – рекао је Вишковић.

Он је истакао да је поражавајуће да Њемачка предлаже резолуцију о „геноциду“, када се зна да је она та која је починила геноцид.

– Да ли се то Сребреница изједначава са Аушвицем и Јасеновцем – упитао је Вишковић.

Он је рекао да је Влада, на овој редовној сједници, разматрала и информацију о досадашњој реализацији пројекта оснивања специјалне болнице „Губер“ Сребреница.

– Донијели смо одлуку да је простор око „Бање Губер“ проглашен ваздушном бањом – рекао је Вишковић.

Сједници су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, министри из Српске у Савјету министара, као и начелници и градоначелници локалних заједница са подручја Бирча и Подриња.

Архива