12.06.2024 Актуелно

Додик: Проамеричкој опозицији у Српској сада смета и Вучић

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су опозиционе странке у Републици Српској и Србији групе погубљених људи, нестабилне личности, које немају никав патриотски осјећај, те да су одсјечени од реалности и од свега што је права вриједност.

Милорад Додик - Фото: СРНА

Милорад ДодикФото: СРНА

На питање Срне да прокоментарише изјаве опозиције у Српској у којима неосновано тврде да је Декларацијом усвојеном на Свесрпском сабору у Београду, како кажу, уништен посљедњи симбол Српске – 9. јануар, чиме обмањују народ, те да ће наводно организовати протесте, Додик је одговорио да није жалосно било би комично да проамеричка опозиција наводно креће у протесте због 9. јануара.

– Ево, ми кажемо да је 9. јануар светиња и наш идентитет, као што је и 15. фебруар. И шта, зато ће они сад да протестују?! Народ у Српској добро зна какве су намјере опозиције и не могу их обманути. И не само што се труде да на све начине направе штету у Српској, шурујући са којекаквим бјелосвјетским вуцибатинама, мислећи да тако могу да дођу на власт, сада им смета и Србија и предсједник Александар Вучић. Тако нешто смо гледали и од опозиције у Србији, разне изјаве против свог народа. Шалтају се и прескачу гдје стигну. Ево, ни ја сад не знам шта хоће опозиција у Српској и који им је програм. Мислим да то никоме више није јасно. Вјероватно ни они не знају шта хоће, једино што се зна јесте да хоће власт и то је све, а како ће до ње доћи – рушећи Српску и продајући свој народ разним амбасадама, то је њима најмање важно. Њихов циљ је да се дочепају власти по сваку цијену, па сада спинују и измишљају којекакве лажи, а сигуран сам да нису ни прочитали Декларацију – истакао је Додик.

Он је оцијенио жалосним њихово дјеловање, додавши да би се од муке неко и насмијао идиотизму и неснађености, али, ипак, мудар човјек би рекао да сједе ту гдје јесу, јер ни за то гдје су нису.

– Одавно они нису никаква опозиција, него паразити који своје нападе на власт без икаквог смисла и циља добро наплаћују и загађују све око себе. Не спасавају они никога у Српској, није њима ни до Српске ни до народа ни до празника, већ само чувају своје позиције америчких послушника. И Американци су схватили да нема хљеба од њих, ни преварама, ни подвалама не могу доћи на власт, па и да им њихови налогодавци и ментори испоруче власт на тацни они би и то упрскали, јер народ их неће и ту је почетак и крај сваке приче – истакао је Додик.

Нагласио је да народ у Српској зна да опозиција покушава да пласира лажи и диже тензију поигравајући сее са датумом који је од великог значаја за Републику Српску и српски народ.

– Ваљда ја знам шта значи тај датум јер сма учествовао у његовом проглашавњу. Лаж је да је укинут 9. јануар и то је подвала ових који то говоре. У Декларацији, након 15. фебруара, јасно пише да ће Република Српска наставити да обиљежава дан њеног настанка, а то је 9. јануар – нагласио је Додик.

Упитан да прокоментарише изјаву Мајкла Марфија да планови и поступци предсједника Српске доводе у питање, како каже, мирну, демократску и просперитетну будућност БиХ, Додик је одговорио да је амерички амбасадор за Федерацију БиХ Мајкл Марфи пријетња за стабилност цијелог региона и иако у Републици Српској нема никакав утицај, он на све начине покушава да направи штету Србима.

– Давно је срушен мит о добрим намјерама Американаца и све ово вријеме свједочимо њиховом малигном утицају који је срушио договор и напредак који је постигнут сарадњом представника конститутивних народа. Међународна заједница, предвођена Америком, требала би да има кључну улогу у посредовању и рјешавању спорних питања, а ми смо гледали и гледамо све супротно томе. Захваљујући њиховом интервенционизму, ми живимо дуготрајну нестабилонст на простору БиХ – истакао је Додик.

Он је указао да је Република Српска једина стабилна и функционална цјелина која има право да иде својим путем.

Предсједник Републике је констатовао да планови, криминалне и опасне активности Марфија угрожавају мирну и стабилну будућност БиХ, а не изјаве српских званичника, наводећи да је у БиХ постојао договор, добијено је зелено свјетло од ЕУ, а онда су се умијешали Американци, Нијемци и Британци и испоручили босанским муслиманима пропалу резолуцију обећавајући им тако пуну доминацију.

– И сада, када се то није десило и када је пропала резолуција, остало им је поново с нама да разговарају. Они се само и баве нама, њима смета и Република Српска и српски народ, јер смо препрека кршењу Дејтонског споразума, који они из дана у дан урушавају а самим тим урушавају само БиХ – истакао је Додик.

ДРЖАВНА ЗАЈЕДНИЦА БиХ НИЈЕ СУВЕРЕНА, НЕГО ОКУПИРАНА

На питање да прокоментарише оцјене из америчке Амбасаде у Сарајеву да закључци Декларације усвојене на Свесрпском сабору представљају удар на Дејтонски мировни споразум и суверенитет БиХ, Додик је одговорио да сувереност о којој Марфи говори значи да БиХ има право да самостално одлучује о својим унутрашњим питањима, без спољног утицаја, што овдје није случај.

– Први он крши сувренитет БиХ. Јер државна заједница, у којој неки амбасадор глуми главног команданта који предводи групу бошњачких политичара увијек спремних да по његовој команди нападну Србе и Републику Српску, није суверена и није независна, него је окупирана – указао је Додик.

Он је нагласио да су бошњачки политички представници пристали на то да се ништа не питају и да се повинују странцима, слијепо слушајући њихову сулуду политику, а познато је да су то радили кроз историју, што је и сам Елмедин Конаковић признао у изјави „вежи коња гдје ти ага каже“.

– Република Српска на тако нешто не пристаје и никада неће пристати. На Свесрпском сабору, 8. јуна, дефинисали смо наше циљеве и Декларација коју смо тада усвојили израз је нашег јединства и заједничке будућности Српске и Србије која је природна и као таква једина могућа. Ми смо један народ, гдје год живјели. Живимо Српску и живимо Србију. БиХ је неугодност коју трпимо, нежељено стање које нас оптерећује да се још више развијамо, али не и да јачамо, јер Српска је сваки дан све јача. Јачају је они који је највише нападају, уједињујују нас они који нас етикетирају. Нећемо насједати на провокације које долазе од Марфија и оних који желе да Србе изазову и представе као кривце за оно што су сами изазвали својим сталним наметањима – поручио је Додик.

Он је констатовао да оно што је силом састављено не може опстати, те да је БиХ очигледан доказ. „Ми досљедно поштујемо слово Дејтонског споразума и међународно право и то су принципи уткани и у Декларацију која је додатно ојачала везе и сарадњу Србије и Српске. Чувамо своју аутономију и самосталност у БиХ, али и унутар Србије. Српска и Србија су једно и увијек ће бити, колико год то сметало освједоченом мрзитељу свега српског амбасадору Марфију“, нагласио је Додик.

БиХ ЈЕ ОБИЧНА РУПА И НИШТА ВИШЕ, ИНСТИТУЦИЈЕ СРОЗАНЕ НА КАФАНСКИ НИВО

Упитан да прокоментарише изјаву Конаковића да БиХ није руска рупа, већ претендент на ЕУ, те да ће детаљно информисати министре иностраних послова земаља из ЕУ о стању у БиХ и порукама са Свесрпског сабора, предсједник Српске је рекао да је захваљујући Конаковићу, који ставове веже тамо гдје ага каже, БиХ обична рупа и ништа више.

– Институције су срозали на кафански ниво. Непотребно је да се он јавља, јер је то Марфи већ обавио за њега – нагласио је Додик.

Што се тиче БиХ, рекао је Додик, Конаковић не може никога обавијестити какво је овдје стање, јер све што он говори је његов лични став, те да су његова једнострана иступања допринијела томе да ситуација у БиХ буде никад гора.

– Најбоље што Конаковић може да уради јесте да се уопште не јавља – поручио је Додик.

Што се тиче његове изјаве да БиХ нема буџет, Додик је рекао да га нема због блокада бошњачког фактора и то треба цијела јавност да зна.

– Нико није глуп ни луд да не види шта се дешава. Нећемо допустити да Американци диктирају како ће се и шта ће се радити овдје. Тројка је одлучила да је њима потребнија подршка Американаца, него што је грађанима потребна ЕУ. То је био њихов избор и то ће грађани Федерације оцјењивати на изборима. Неки су се повукли под пријетњама процеса и то је разлог што Тројка упорно избјегава да испуни договор на који је сама пристала. Нисмо спремни да чекамо да се свако мало предомисле док не добију сигнал од ментора шта може, а шта не може. Док се они смисле да ли хоће да живе са Србима или не, а видјели смо да неће, Српска иде својим путем. Развој, инвестиције, очување нашег идентитета, сарадња са нашим пријатељима, то је наш пут. Идемо с онима који хоће да раде са нама – нагласио је предсједник Српске.

НИКАД НЕЋЕМО ПРИСТАТИ ДА НАМ СТРАНЦИ УРЕЂУЈУ ЖИВОТ, НИ ДА ЖИВИМО СА ПРОМОТЕРИМА МУСЛИМАНСКЕ БиХ

На питање да прокоментарише то што бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић учествује на Међународној конференцији за обнову Украјине у Берлину, на позив канцелара Савезне Републике Њемачке Олафа Шолца, Додик је одговорио да су Бећировићеве турнеје по Њемачкој у својству Бошњака који никога не представља.

– Успио је да сплеткарењем с Нијемцима дође до стављања на дневни ред питања резолуције и тако подијели у потпуности БиХ. Он је растурач свега што је заједничко на овом простору. Патолошки лажов који своје фрустрације лијечи смишљајући преваре, лажи и нове начине како да направи штету Србима. Освједочени србомрзац и промотер муслиманске БиХ. Све што тај човјек изусти је лаж и превара. Зло не мирује, па тако и он тражи гдје може више свог отрова против Срба и Републике Српске да сипа и шири мржњу. С таквима као што је он, Срби неће да живе – поручио је Додик.

Он је указао да су политички представници Републике Српске за дејтонску БиХ, државну заједницу састављену од два ентитета и три конститувна народа, дијалог и договор домаћих политичара без страног интервенционизма, да се иде путем развоја и напретка, стварања бољег стандарда, али нису наишли на саговорнике и зато данас БиХ и јесте таква каква јесте.

– Никада нећемо пристати да нам странци уређују земљу у којој живимо и зато је Свесрпски сабор, као и сви ранији сабори српског народ кроз историју, од великог значаја, а сама Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа представља одраз јединства и пажљиво биране ставове који остају трајно записани – закључио је Додик.

Архива