Ковачевић: Српска и Србија никада нису биле јединственије

26.05.2024 Актуелно

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је да Србија и Српска никада нису биле јединственије и да никада није била боља сарадња, што ће бити потврђено и на великом свесрпском сабору 8. јуна, али је указао и на тешку позицију српског народа у региону.

Ковачевић је појаснио да је, када је ријеч о предстојећем сабору, на првом мјесту додатна конкретизација сарадње Српске и Србије, потпуна подршка Србије према Српској у намјери да одбрани свој положај и да заштити наш народ у Српској.

Он је истакао да се исто тако не смије заборавити да је позиција српског народа тешка у цијелом региону.

Ковачевић је напоменуо да се видимо шта се дешава у Црној Гори, као и да се види да је у Хрватској формирана нова влада у коју је ушла, како је навео, проусташка странка.

– Кад кажемо проусташка то је знак једнакости са профашистичка, која је имала само један услов – да подржи Андреја Пленковића, а то је да не смију Срби да буду у влади и да буду дио већине – рекао је Ковачевић за АТВ.

Он је нагласио да је то данас положај Срба у цијелом региону, те нагласио да је српским народ у Федерацији потпуно бесправљен.

Ковачевић је нагласио да је српски народ убједљиво највећи страдалник у процесу распада Југославије, нагласивши да се не смије заборавити да су Косово и Метохија, Федерација БиХ и Хрватска три простора која су највише етнички очишћени у Европи и са тих простора су нестали Срби.

– Срба је некада у Федерацији било око 600.000, данас их има мање од 30.000, има их мање од три одсто – напоменуо је Ковачевић.

Архива