Додик: Историја односа Њемачке према Србима кулминирала у резолуцији о Сребреници

12.05.2024 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је цијела историја континуираног антисрпског односа Њемачке према Србима кулминирала у резолуцији о Сребреници, иза које стоје покварене политичке намјере.

Додик је за београдску „Политику“ рекао да су Срби, баш као и прелагачи резолуције о Сребреници, Нијемци, некада били дио јединствене земље и да треба да имају иста права на уједињење.

– Ми треба да разумијемо и њихову снагу и њихов безобразлук. Српски народ није без шансе и заиста тако мислим – поручио је Додик.

Он је указао да резолуцијом о Сребреници Американци и други спонзори тог документа желе да кажу да постоји мјесто на свијету гдје су они на страни муслимана због дешавања у Гази.

– То што их другдје тамане, не у геноциду, већ у стотину геноцида, то није важно. Са Запада нам долазе системске преваре. Ова галама ће потрајати мало дуже – нагласио је Додик.

Њемачка се, напоменуо је, разоткрила као земља која се у континуитету понаша антисрпски и користи сваку прилику да наштети Србима – од анексије БиХ, преко два свјетска рата до бившег шефа њемачке дипломатије Ханса-Дитриха Геншера који је „развалио“ Југославију тражећи признање Словеније и Хрватске, што је довело до крвавог сукоба у БиХ, а наставило се сатанизацијом Срба у грађанском рату.

– Такву политику и данас воде њихови високи представници Нијемци, чак и овај нелегални, као и судије Уставног суда БиХ, такође Нијемци, да би након свега дошли до ове срамне резолуције која треба да опере њихову савјест, не само због оног што су починили на овим просторима или због Холокауста, већ и злодјела у Африци, гдје су истријебили читава племена – подсјетио је Додик.

Он сматра да је денацификација Њемачке лаж и указује да се њемачки политичари према Србима руководе идентичним циљевима као кроз историју, само их данас „различито пакују“.

Додик је нагласио да су Косово и Метохија и Република српска кључна питања за Србе, али да се фаворизује отимање Косова и Метохије, док Запад никада није понудио уједињење Српске са Србијом ако јој се отима једна покрајина. Истакао је и да јејасно ставио до знања да ће одлука о имовини истог тренутка довести до одлуке о независности Српске.

Он је оцијенио да је чудна ментална структура Запада, који мисли да Срби треба да се диве злу које над њима чине у континуитету.

– Два ентитета су уговором створила БиХ. Довољно је да ми изађемо из тог уговора. Они који су 1995. године утврдили међуентитетску граничну линију, знали су да ствари неће успјети. Неки сада помињу да би Брчко тобоже, могао бити проблем за самосталну Републику Српску. И Хрватска има дисконтинуитет у Неуму, па функционише. Уосталом, у Брчком је 50 одсто становништво Српске – подсјећа Додик.

Подсјећајући да су Србија и Српска договориле да свесрпски сабор организују након изјашњавања о резолуцији о Сребреници, Додик је истакао да ће, ако она буде донијета у Генералној скупштини УН, имати веома јасан став.

– Не видимо начин да у БиХ можемо да живимо с онима који нас тако квалификују причајући лажи да желе помирење. То не значи да ћемо водити револуције. Наше опструкције могу да буду дугорочне и мекане. Не говорим о могућим закључцима сабора, већ о томе како ми видимо дешавања у којима нећемо бити нимало наивни и дозволити да нас прогласе за дестабилизаторе који праве ратну ситуацију – рекао је Додик.

Он је истакао да је апсурд да Србима о жртвама и моралу причају сљедбеници писца Исламске декларације и припадника СС-Ханџар дивизије Алије Изетбеговића, који је „доводио егзекуторе показујући им куће које припадају антифашистима“.

– Чак и ако буде усвојена, знаћемо да већина свијета не подржава тај документ. Све те земље са чијим представницима сам разговарао желе мир на овим просторима – рекао је Додик.

Истичући да све више земаља разумије немогућност опстанка БиХ, Додик је нагласио да долази вријеме да се о неким стварима отворено проговори.

Он је напоменуо да Српска има добре финансијске показатеље, просјечну плату од 750 евра и највећи број запослених у историји, те да се отварају нове фабрике, тренутно у Александровцу, Бијељини, Дервенти.

Страним инвеститорима се, додаје, нуде стимулације под условом да врате и запосле наше људе из Њемачке и да им понуде стимулативне плате.

– Знам да живот грађана треба да буде бољи и могао би да буде, али нам то не дозвољавају. Лимитирани смо тиме што смо ентитет, али прије свега банкарским уцјенама од стране САД – закључио је Додик. 

Архива