Додик: Долазак О’Брајена прилика да се види да ли САД подржава договоре представника у БиХ

02.02.2024 Актуелно

У посјету БиХ дошао је Џејмс О’Брајен, човјек који воли да каже да је Дејтонски споразум изашао из његовог пера, написао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

– За нас ће то бити прилика да видимо да ли Стejт департмент жели поздравити позитивне трендове и договоре политичких представника у БиХ или ће по узору на њихову амбасаду покушати да те трендове зауставе. То ће бити прилика да видимо да ли сила, што САД јесу, жели БиХ као суверену или поданичку структуру – написао је Додик на друштвеној мрежи Икс.

Додик наводи да је писац Дејтонског споразума могао да свједочи деценијама успјешне изградње мира и прогреса на његовим темељима.

– Писци Дејтонског споразума разумјели су да је неопходно једно правило које влада свима – да нема наметања воље једног народа другима, тј. да је потребан договор сва три. Сав реалан напредак дугујемо нашим договорима на основу тог правила – наводи Додик.

Он каже да се годинама прогрес у БиХ онемогућава жељом неких центара и политика да се наметне ново правило, које у преводу значи – један народ да влада другима. То је било, како каже, немогуће у 20. вијеку и остаје немогуће и у 21. вијеку ако се жели стабилност, развој и пут напријед.

– Република Српска жели да се појачају позитивни трендови и жели разговоре и договоре унутар БиХ. Не пристајемо и нећемо пристати на наметања. Подржавамо Устав БиХ, дакле уставну БиХ и одбацујемо вануставну, наметнуту БиХ. Дакле, БиХ ће бити уставна, или је неће бити. Оваква каква је сада боље да не постоји. Улози странаца мора доћи крај – истиче Додик.

Додик је рекао да БиХ припада Србима, Бошњацима, Хрватима и осталима.

– Никоме више и никоме мање од других. Писац Дејтона би то морао да зна. Суверена земља је само она која припада себи, у БиХ то значи конститутивним народима. Република Српска пружиће руку сарадње свакоме и неће подићи руке предаје никоме – рекао је Додик.

Архива