Цвијановић након састанка са Столтенбергом: Послата јасна порука да Српска није за придруживање у НАТО

19.11.2023 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је сусрет чланова Предсједништва са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом био прилика да се изнесу ставови и да су од њега добили поруке да све што се дешава у БиХ треба да се ријеши на домаћем нивоу.

Цвијановићева је послије радне вечере са Столтенбергом рекла да тема сусрета није била чланство БиХ у НАТО савезу и да је генерални секретар рекао да је то ствар опредјељења сваке државе, да НАТО никада не врши притисак.

Уступљена фотографија

Изјавила је да је послата јасна порука да Српска није за придруживање у НАТО.

– Занимљив, конструктиван разговор. Рекла бих да је ово била прилика да свако од нас изнесе своје ставове. Али, исто тако да чујемо и од њега када су у питању одређена глобална кретања, оно што се односи на нашу регију – рекла је Цвијановићева.

Истакла је да није бикло теме о чланству.

– То уопште није била тема, осим уз коментаре које је дао генерални секретар, рекавши да је то ствар опредјељења сваке земље, да никада НАТО не врши притисак на некога да постане члан, а све и да се ми слажемо око тога да БиХ није испунила услове и да се такво нешто не би могло десити одмах – рекла је она.

Уступљена фотографија

Поручила је да сматра да НАТО разумије ситуацију у БиХ када је у питању то неслагање.

– Поновила сам да остајемо опредијељени да развијамо сарадњу са НАТО-ом, онако како смо се договорили – да нема сагласности када је у питању чланство – рекла је она и истакла да је поново било неслагања са друга два члана Предсједништва, посебно са Бећировићем.

Нагласила је да је за њу оово био састанак на којем је могла да види да у суштини и нема никаквих притисака.

– Поруке генералног секретара су биле такве да он сматра да све што се дешава у БиХ мора да буде домаћи производ за рјешавање, да смо ми ти који морамо утврђивати одређене ствари, дефинисати наше кораке, да не очекујемо да ће нам неко то са стране ријешити чаробним штапићем – поручила је Цвијановић.

Рекла је да је Столтенберг рекао да нема безбједносне кризе у БиХ како неки покушавају то да представе.

– Ја сам рекла да веома често покушава да се манипулише, настојећи да се пошаљу слике у свијету како је Република Српска крива за одређене ствари. Мени је важно да та врста капацитета за неки унутрашњи сукоб не постоји у БиХ. Ми смо врло јасно добили такав одговор. Постојало је интересовање како су се кретале ствари за продужетак мисије АЛТЕА. Дакле, у погледу безбједности нигдје није била препозната нека проблематична која би угрозила БиХ – каже она.

Додала је да је на састанку рекла да све што се дешава у БиХ, дешава се у политичкој арени.

– Ми у Републици Српској бранимо Устав, бранимо уставност БиХ и Републике Српске, и желимо да будемо привржени Дејтонском споразуму. Али није Дејтонски споразум оно што неко хоће да га истумачи сада, него је Дејтонски споразум оно што тамо пише. Рекла сам да апсолутно не прихватам да може било који појединац да може да се поставља изнад демократски изабраних институција, да он супституише нешто што треба да раде парламенти. Наравно, они кажу „ми препознајемо високог представника као дејтонску категорију“, то је рекао и господин Столтенберг – рекла је Цвијановићева.

Препознајем и ја, није проблем, каже Цвијановић, али онако како је то Дејтон рекао, а не да неко ради нешто што му Дејтон није дао за право.

– Дакле, ту је то мало, да кажем, неслагање, али ја мислим да они не располажу тим информацијама и они не знају овако како ми можемо да опишемо одређене ствари, јер смо управо ми ти који на својим леђима носимо терет тих високих представника који су радили ствари за које нису добили овлаштења по меународном праву. Али, ово је добра прилика да се то искомуницира – поновила је Цвијановић.

Поручила је да сиругна да боље разумије ствари у оквиру БиХ, него што их разумије Денис Бећировић.

– Он показује једно нестрпљење и непоштовање. Показује једно одсуство жеље да разумије све оне са којима живи – поручила је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Архива