Вишковић: Подржати иницијативу о одласку странаца из БиХ

25.09.2023 Актуелно

Треба бити подржана иницијатива о одласку странаца из БиХ јер будућност земље треба да буде на носиоцима власти који су изабрани на изборима, изјавио је премијер Републике Српске Радован Вишковић. 

Вишковић је поручио да „странцима треба рећи: захваљујемо вам се и овдје можете доћи као драги гости“.

– У БиХ 30 година након рата имамо неизабране званичнике који себи дају за право да кажу: „Од данас сам власт и доносим законе, а сви који ме не воле кривично ће одговарати. Такво понашање странаца је увреда за здрав разум и интелигенцију људи у БиХ – рекао је Вишковић.

Вишковић је нагласио да се поставља питање зашто трошити новац на спровођење избора ако неко ко није изабран бира шта ће да наметне и рјешава.

– Нисам чуо да се неко од таквих заложио за више плате и пензије. За плату који прима од грађана БиХ Кристијан Шмит се више него ноншалантно понаша и крајње је вријеме да му кажемо довиђења – напоменуо је Вишковић.

Коментаришући то што се Шмит својевремено залагао за рехабилитацију појединих личности из доба нацистичке Њемачке, Вишковић је рекао да је Шмит на неки начин изданак тог система и друштва.

– Шмит је на неки начин изданак тог система и друштва и слави своје претке. Славимо и ми своје, али наши и његови су били на различитим странама – објаснио је Вишковић.

Подсјетимо, Центар за друштвено-политичка истраживања Српске објавио је да су политичку каријеру Шмита обиљежили бројни скандали – његови противници подсјећају да је мјесто министра пољопривреде изгубио због скандала са одобравањем употребе пестицида, али је, ипак, највећи скандал, који је касније заташкан, био 2007. године, када је као државни секретар за одбрану покушао да рехабилитује нацистичког пилота Вернера Молдерса.

Њемачки часопис Контрасте писао је да је њемачки министар одбране Петер Штрук из Партије СПД 2005. године, послије критика јавности, забранио да једна јединица ваздухопловства носи име по Молдерсу.

Двије године касније Шмит је покренуо иницијативу за рехабилитацију овог пилота Луфтвафеа (ратно ваздухопловство нацистичког њемачког Вермахта).

Архива