Додик: Република Српска иде својим путем

27.06.2022 Актуелно

Република Српска иде својим путем и наставиће да ради оно што мисли да је најбоље за њу. Уставни суд БиХ нема ништа са декларацијама и он би само требало да разматра да ли су закони БиХ у складу са Уставом, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Према његовим ријечима, Уставни суд БиХ је једна сваштарска институција која покушава у свашта да се упетља.

– Мени то дјелује неозбиљно и потпуно изван права и Устава. Декларација је акт, декларативна сагласност неког органа, али они себи дају све за право и само ако је нешто против Републике Српске – одмах имају право на све – рекао је Додик новинарима у Добоју поводом одлуке Уставног суда БиХ да укине поједине одредбе Декларације о уставним принципима Народне скупштине Републике Српске и закључке о враћању пренесених надлежности са БиХ на Српску.

Додик је рекао да је циљ Српске да се спроведе Устав БиХ, а ако он није спроводив онда БиХ нема шансе.

Уставни суд БиХ утврдио је 26. маја да поједине одредбе аката Народне скупштине Републике Српске које је оспорило 15 посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ нису у складу са Уставом БиХ, због чега их је укинуо.

Подсјећамо, Уставни суд БиХ утврдио је да постоји спор у вези с доношењем оспорених одредаба декларације и закључака Народне скупштине Републике Српске о враћању пренесених надлежности са БиХ на Српску у области правосуђа, одбране и безбједности, индиректног опорезивања и других питања, а одлуку је донио по захтјеву 15 чланова Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за рјешавање спора између БиХ и Републике Српске.

Архива