Ковачевић: Испуњава се само воља бошњачког народа, даље тако не може

19.12.2021 Актуелно

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић изјавио је да се у БиХ испуњава само воља бошњачког народа, са чим су и Срби и Хрвати незадовољни, те да се тако даље не може.

Ковачевић је рекао да су Срби вољни да помогну хрватском конститутивном народу, али не у разговорима у којима се пропитује постојање Републике Српске која је неупитна категорија.

– Ми у Републици Српској и у СНСД-у смо стално говорили да је потребно да се ријеши најизраженији проблем у Федерацији БиХ, а то је, дефинитивно, прегласавање хрватског конститутивног народа у БиХ – рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да БиХ може функционисати једино ако су „два ентитета и три конститутивна народа равноправна“, те додао и да је евидентно да су Бошњаци злоупотребом постојећег система три пута бирали Хрватима члана Предсједништва БиХ.

Ковачевић сматра да је „недопустиво да неко системски дискриминише хрватски конститутивни народ у Федерацији БиХ“, те је указао и да је чињеница да је због тога федерална Влада три године након избора неформирана показатељ колики је то проблем.

Он је истакао и проблем да су бошњачки политички представници и опозиција из Републике Српске изабрали Централну изборну комисију.

– Мањинска воља српског народа из Републике Српске и мањинска воља хрватског народа из ФБиХ скупа с Бошњацима је успјела наметнути и ЦИК – рекао је Ковачевић за Радио-телевизију Херцег Босне.

На питање да ли је могућа БиХ ако се не измјени Изборни закон, Ковачевић је истакао проблем хрватског и српског незадовољства.

– Евидентно је да имамо два од три конститутивна народа која су незадовољна. Ми тако не можемо даље. Ових дана је и Република Српска кренула у институционални процес враћања надлежности. Неки странци кажу да се тако кочи напредак, па што је онда тај напредак, је ли напредак када се испуњава воља бошњачког народа – упитао је Ковачевић.

Архива