Додик: Дјела Милана Јелића остају да свједоче о његовој величини

30.09.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је, поводом годишњице смрти некадашњег предсједника Републике Српске Милана Јелића, да је он био изузетно добар предсједник, привредник, спортски радник, а прије свега велики човјек и патриота који никада неће, нити смије бити заборављен.

– Вјерујем да ће садашње а и будуће генерације цијенити све људе који су дали свој допринос развоју Републике Српске, а међу њима је свакако и мој пријатељ Милан Јелић, који је оставио значајан траг у историји Републике и чија дјела остају као живи свједоци његове величине – истакао је Додик за Срну.

Он је нагласио да је Милан Јелић био једноставан и човјек из народа којег се његови Модричани и данас сјећају са великом тугом, али и посебним поштовањем, јер је био један од ријетких који је имао осјећај за туђе проблеме и потребе.

Све што је рађено у спортском, привредном, културном животу Модриче, рекао је Додик, везано је за име Милана Јелића. Он је изразио увјерење да ће и будуће генерације долазити да се поклоне испред његове вјечне куће.

– У времену све веће отуђености једни од друге, таквих људи као што је био Милан Јелић је мало. Знао је да саслуша свачији проблем и био је спреман да помогне. Давао се максимално, нештедећи себе за своје пријатеље, за све људе знане и незнане, за Републику Српску. На крају његово срце није издржало – истакао је Додик.

Он је рекао да је мало и људи као што је Милан Јелић чији су лик и дјело и данас, 14 година након његове смрти, тако свјежи и живи међу свима нама, његовим пријатељима, сарадницима, суграђанима, као и становницима Републике Српске.

– Био је вољен и поштован, а његова смрт је била и остала велики губитак за Републику Српску. То је данас једина али велика и значајна утјеха за његову честиту породицу – рекао је Додик.

Милан Јелић преминуо је у Модричи 30. септембра 2007. године од посљедица срчаног удара.

Рођен је 26. марта 1956. године у Копривни. Економски факултет завршио је у Суботици, постдипломске студије на Економском факултету у Бањалуци, гдје је и магистрирао, а потом одбранио докторску дисертацију.

Смрт га је затекла на функцијама предсједника Републике Српске, потпредсједника СНСД-а, предсједника Фудбалског савеза Републике Српске и Фудбалског савеза БиХ.

Обављао је најодговорније послове и функције у привреди Модриче, а био је и министар привреде, енергетике и развоја Републике Српске.

За свој рад добио је многа престижна признања, међу којима су менаџер деценије у БиХ 2003. године, Орден за стваралаштво – на Бриселској изложби иновација 2005. и Орден Светог Саве.

Архива