Ковачевић: Високи представник мора да оде из БиХ

11.03.2021 Актуелно

Циљ посљедње сједнице Народне скупштине Републике Српске јесте да се поручи да избор новог високог представника БиХ не може проћи без сагласности Републике Српске, изјавио је Радован Ковачевић, савјетник српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика за унутрашња питања.

– Наш став је да Канцеларија високог представника мора да се укине – рекао је Ковачевић за Спутњик.

Према ријечима Ковачевића, жеља Републике Српске је да се о новом високом представнику у УН чује и став Бањалуке.

– Сматрамо да наш глас мора да се чује на ову тему, а тај глас се најбоље исказује преко Народне скупштине Српске. Високи представник успостављен је Анексом 10 Дејтонског мировног споразума и његов мандат јасно је дефинисан искључиво овим Анексом у коме и пише на који начин се високи представник бира – каже Ковачевић.

Он подсјећа да у Анексу 10 јасно пише да су за то надлежне стране потписнице Дејтонског мировног споразума – СРЈ чији је правни насљедник Србија, Република Хрватска, тадашња такозвана Република БиХ која више не постоји, као и Федерација БиХ и Република Српска.

– Сви они треба да се усагласе око избора високог представника и потом да од Савјета безбједности УН захтијевају да релевантним резолуцијама потврди договор поменутих страна. Као и да потврди да ли уопште постоји потреба за високим представником – објашњава Ковачевић.

С обзиром да Републици Српској не пада на памет да подржи потребу за постојањем Канцеларије високог представника, Српска на овај начин то жели јасно да поручи Савјету безбједности.

– Дакле, једино што у том смислу треба да се деси јесте да се ОХР затвори и да високи представник коначно оде из БиХ. Да изабрани представници народа у Републици Српској и у Федерацији коначно добију прилику за вођење државе – рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, у овом случају није битно да ли ће се Федерација БиХ сагласити са ставом Републике Српске, иако Српска поштује њихов став.

– С обзиром да се Српска неће сагласити по питању опстанка ОХР-а, самим тим је прича о избору новог високог представника без било каквог основа. Ни ФБиХ не може да донесе другачију одлуку јер хрватски народ такође не жели да ОХР остане, па је ствар још јаснија – каже Ковачевић.

Он је констатовао да остаје само један од три конститутивна народа у БиХ који би желео избор новог високог представника.

– Јер, сви високи представници од 1995. године, константно кршећи Дејтон, нарушавали су уставну структуру БиХ, уставни положај и надлежности Републике Српске и стварали антидејтонску БиХ по вољи и укусу само једног народа, односно Бошњака – истиче Ковачевић.

Архива