Додик: Јединствено одбити протекторат међународне заједнице

10.03.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да Република Српска јединствено мора да одбије протекторат међународне заједнице и странце који нису изабрани, јер будућим генерацијама не смије остати нејасна ситуација.

– У закључцима које смо сачинили за ову скупштинску сједницу дајемо рационално вријеме док не кренемо у неке акције, разуман период је годину-двије. Спреман сам да носим ту политичку борбу и вољу, јер не можемо допустити да нас третирају као објекат који им треба за испуњавање нечега – рекао је Додик на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Он је позвао све политичке партије да заједнички наступају о питањима Уставног суда БиХ, високог представника и осталим значајним за Српску и српски народ, јер је ријеч о државном идентитету.

– Република Српска је држава и док то не схватимо нико нам неће ништа дати. Држава се увијек брани и на сваком мјесту и нема лаких тема за њу. Зато треба да имамо јединство, јер оног тренутка када смо га разбили на заједничком нивоу имамо све теже проблеме у остваривању права – рекао је Додик.

Он каже да ће, према процјени коју има, бити интензивирани притисци на Српску, тражиће се пукотина у српском народу и покушати са санкцијама.

– Као што видите, санкција се не бојим. Хоћу да вратим дигнитет Народној скупштини и посланицима које је народ изабрао. Не желим ништа лоше Бошњацима и позивамо их на суживот који је могућ и потребан. Спреман сам да предложим референдум о статусу Републике Српске, таман то био мој задњи чин у политици, а то ћу урадити када све партије буду спремне да то прате – рекао је Додик.

Он је истакао да се све чешће сусреће са људима из политичког свијета, државницима и онима који имају улогу у БиХ, а један од њих је рекао на састанку у Предсједништву БиХ да све структуре ЕУ сматрају да је БиХ нефункционална и упитао у име значајне групе може ли се БиХ мирно разићи.

– Ми предлажемо да се БиХ врати на изворни Дејтон и да Српској буду враћена овлашћења у разумном времену и остаћемо у БиХ. У супротном покренућемо механизме за право народа за самоопредјељење, што нам је дато међународним конвенцијама – додао је Додик.

Он је нагласио да Срби треба да имају јединствен став о изборном законодавству БиХ и да Народна скупштина формира комисију за реформу изборног законодавства.

– Потврдимо страначки консензус да Република Српска бира непосредно члана Предсједништва БиХ и било би важно да то потврди Народна скупштина. Прихватићемо механизам избора у Федерацији, али да Срби тамо гдје су већина бирају своје представнике – рекао је Додик.

Додик је поновио да у рјешавању проблема мигрантске кризе никада неће прихватити да Оружане снаге БиХ изађу на границу са Србијом, што упорно траже чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић.

– Ово ћу поновити и сутра на сједници Предсједништва БиХ. Никада се неће десити да Оружане снаге БиХ изађу на границу са Србијом – поручио је Додик.

Он је поновио да у БиХ постоји заједнички ниво, а не државни, јер је БиХ државна заједница.

Додик је навео да СДА никада неће хтјети да се договори о 14 европских препорука за БиХ и зато ће се тражити да неке надлежности буду пренесене на заједнички ниво, што је недопустиво.

Он је подсјетио да Вијеће народа Републике Српске не постоји у Дејтонском мировном споразуму, за разлику од Дома народа Парламента Федерације БиХ.

– Зато Република Српска треба укинути Вијеће народа, а наша политика треба да буде усмјерена ка искључивом враћању изворном Дејтонском споразуму – рекао је Додик.

Архива