Ковачевић: Нема говора о умањењу значаја Српске

31.12.2020 Актуелно

СНСД о свему може разговарати осим о теми нестанка Републике Српске или умањења њеног значаја, речено је данас на конференцији за новинаре ове политичке партије.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је новинарима да се најављују нови притисци на Републику Српску, али да је за ову политичку партију неприхватљиво било какво умањење надлежности Српске јер је, како је истакао, Република вјечна.

– Све се учесталије говори да Српске не би требало да буде, а став СНСД-а о овоме је јасан и нећемо подлећи било каквим притисцима – каже Ковачевић.

Он је навео да је СНСД побједник локалних избора који су одржани у новембру, те напоменуо да ће Младен Илић /СНСД/ бити предложен за предсједника Скупштине Града Бањалука.

– Освојили смо највећи број гласова, начелничких и градоначелничких позиција, као и одборничких мјеста. Нажалост, доживјели смо пораз за градоначелника Бањалуке, иако смо имали најбољег кандидата, али смо освојили највећи број гласова – рекао је Ковачевић.

Он је подсјетио да је формирана стабилна скупштинска већина у Бањалуци.

Ковачевић је нагласио да је Република Српска успјешно одговорила на изазове пандемије вируса корона, те помогла привреди и здравственом сектору у превазилажењу кризе.

– Почетак ове године је био изузетно позитиван за Републику Српску, јер смо имали добре економске и остале показатеље. Имали смо највећи број запослених у историји, највећи раст индустријске производње, најбољи омјер покривености увоза-извозом, расле су плате и пензије, као и бруто домаћи производ – рекао је Ковачевић и подсјетио да су спрведени и изборни резултати на нивоу БиХ.

Након овога, подсјетио је он, пандемија вируса корона погодила је свијет и узроковала многе проблеме.

– Битно је што смо у овом времену показали да можемо одговорити изазову и да имамо пријатеље у свијету. Наше институције и здравствени сектор су урадили све што је било неопходно у борби против вируса корона – каже Ковачевић.

Говорећи о односима на нивоу БиХ и најавама могуће смјене члана Колегијума Представничког дома парламента БиХ Небојше Радмановића, Ковачевић је рекао да је све потпуно легитимно, али у супротности са изборном вољом исказаном на изборима 2018. године када је највише гласова освојио СНСД.

– Због оваквог изборног система у БиХ је све могуће. Воља грађана исказана на изборима јесте да СНСД буде на власти на нивоу БиХ и у Српској. Политички допринос СНСД-а у наредној години биће стабилизација прилика на свим нивоима – рекао је Ковачевић и у име лидера СНСД-а Милорада Додика и ове политичке партије грађанима честитао предстојеће празнике.

Када је ријеч о већини у Народној скупштини Српске, Ковачевић је рекао да је стабилна и да ће у наредној години бити још и већа, а радиће на додатној стабилности Српске.

Илић је рекао да ће Скупштина града Бањалука имати тежак задатак, али да неће бити блокада у развоју овог града, иако градоначелник Драшко Станивуковић припада другој политичкој опцији.

– Имамо велики број значајних пројеката које треба реализовати. Скупштинска већина сматра да све добре пројекте и приједлоге треба размотрити без обзира са које стране долазе – каже Илић и наводи да ће прву плату уплатити у хуманитарне сврхе.

Архива