Вишковић: Захвалност Русији за став о одласку ОХР-а

06.11.2020 Актуелно

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Бањалуци да је захвалан Русији, њеном руководству и представницима у Савјету безбедности УН који су поручили да је крајње вријеме да ОХР напусти БиХ.

Вишковић је рекао да је то познати руски став и логичан захтјев, јер шта би у 20. вијеку, у једној демократској земљи, требао да ради један администратор или високи представник.

– Говоримо о евроинтеграцијама, демократији и разним правима, а имамо у БиХ високог представника који може да крши све те одлуке и доноси оне које нису засноване на закону и Уставу. Каква је земља БиХ ако неко мимо Устава и закона може доносити одлуке. Дакле, хвала руској страни у име Српске – рекао је Вишковић новинарима.

Он је истакао да је и хрватска страна незадовољна извјештајем високог представника Валентина Инцка Савјету безбједности УН.

– Српска годинама шаље своје извјештаје Савјету безбједности у вријеме када свој извјештај подноси Инцко. Многи кажу зашто то радимо, али морам рећи да се наш извјештај чита што се види и из изјава званичника који долазе на ове просторе – рекао је Вишковић.

Он је констатовао да је Инцков извјештај пун неистина, те да он 10 и више година само прича да су проблеми БиХ Срби или Српска, а да су сви остали у реду.

– Онда се просто треба запитати да ли је нешто у реду са тим човјеком – рекао је Вишковић.

Коментаришући намјеру власти самопроглашеног Косова да отворе канцеларију у Сарајеву, Вишковић је рекао да такву канцеларију може свако основати.

– То је само канцеларија и тако ће остати. Не треба трошити ријечи о томе да би то имало некакав статус попут неке амбасаде како се жели представити у јавности. Канцеларија је канцеларија – истакао је Вишковић.

Архива