Ковачевић: ЦИК наставља са манипулацијама и креирањем општег хаоса

02.11.2020 Актуелно

Начин на који су у ЦИК БиХ предвидјели да гласају грађани заражени вирусом корона или су у изолацији је апсолутно неодржив и само је још један доказ да у тој комисији настављају са манипулацијама и креирањем општег хаоса у вези са одржавањем локалних избора 15. новембра, указао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Ковачевић је појаснио да је њихов приједлог да грађани који су заражени вирусом корона или су у изолацији пошаљу свој здравствени налаз ЦИК-у како би се регистровали, а онда да на дан избора мобилни тимови иду од гласачког мјеста до гласачког мјеста узимају ковертиране гласачке листиће и носе их грађанима који су заражени или су у изолацији да гласају.

Потом би, наглашава Ковачевић, гласачке листиће враћали на гласачка мјеста на којима је свако од грађана који су заражени или су у изолацији већ регистровани да редовно гласају.

– Из овога је потпуно јасно колико је ово рјешење конфузно и компликовано, а рекао бих и неодрживо. Ако ту додамо да је према неким, додуше, негативним прогнозама могуће да на примјер у Бањалуци буде и до 5.000 људи који су из неког разлога у самоизолацији, тада ствари постају још јасније. Колики би број мобилних тимова у том случају био потребан да по тако конфузним инструкцијама обави толики обим посла, а питање је, наравно, и колико би то коштало – истакао је Ковачевић.

Он је констатовао да када се ствари овако посматрају дјелује да је намјера ЦИК-а и људи које су у ту комисију инсталирали СДС и ПДП да велики број бирача уопште не гласа, односно да гласају само они за које у СДС-у и ПДП-у унапријед знају да ће за њих гласати.

– Свему овоме морамо да додамо и да се оваквим рјешењем, за који се залаже ЦИК, крше прописи о заштити личних података – указао је Ковачевић.

Он је рекао да се и у овом случају мора слушати мишљење здравствене струке и Института за јавно здравство чији је став о овом приједлогу ЦИК-а негативан.ВИЈЕСТИ ИЗ ИСТЕ РУБРИКЕ

Архива