Цвијановић у Бијељини – Много урађено на унапређењу образовања

01.09.2020 Актуелно

Цвијановић је данас свечано дочекана у Основној школи „Јован Дучић“ у Патковачи, код Бијељине, те је на почетку обраћања пожељела срећан почетак нове школске године ученицима у Српској. Предсједница Српске истакла је да је широм Републике Српске много урађено на унапређењу образовања и најавила да ће бити настављена улагања влада Републике Српске и Србије, као и локалних заједница.

Рекла је да је Патковача мјесна заједница која биљежи пораст становништва, укључујући и дјецу, па је, како каже, задовољство доћи у школу у којој недостаје простора, па се граде и додатне учионице.

– Наравно да смо сви спремни да помогнемо и због тога је и проширен ученички простор – рекла је Цвијановић и додала да је поносна сваки пут када се овакве инвестиционе активности приведу крају. Play Video Најавила је да ће, у договору са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем, из буџета предсједника Републике помоћи изградњу обданишта у Патковачи.

– Знамо да је овдје потребно обданиште, управо зато што има већи број породица и дјеце. То ће олакшати родитељима да се боље организују, али исто тако помоћи ће нашој дјеци да прођу кроз предшколски период прије него што уђу у редован наставни процес у оквиру основних школа – рекла је Цвијановић.

Цвијановић је указала да ће она бити изазовна, како за просвјетаре, тако и за дјецу и родитеље.

– Сигурна сам да је ово само једна од недаћа које ћемо успјешно пребродити и ускоро се вратити неком уобичајеном животу у школама са пуно додира, граје и игре, наравно као пратећа ствар уз наставни процес који се овдје одвија – рекла је Цвијановић.

Поред уређења школе и најављене изградње обданишта, кабинет предсједника Републике раније је у Патковачи подржао изградњу цркве у овом насељу. У знак захвалности свештеници Храма Васкрсења Господњег данас су Цвијановићевој поклонили икону.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да је објекат фискултурне дворане у Патковачи готово завршен, да има „топлу везу“ са школом, а уз изградњу додатна два кабинета, око 500 ученика требало би имати потребан комфор.

Он је захвалио донаторима на средствима, првенствено Влади Србије која је обезбиједила нешто мање од 500.000 КМ. Мићић је навео да је Влада Републике Српске обезбиједила 283.000 КМ, а остала средства од око 200.000 КМ локална заједница, која ће издвојити и око 150.000 КМ за спољашње уређење и додатне радове. Објекат ће, када буде завршен за мјесец и по дана, јер је остало само још постављање паркета, каже Мићић, користити, ученицима, али и за рекреацију и разне спортове.

Поводом почетка нове школске године, Мићић је позвао на поштивање прописаних епидемиолошких мјера и подсјетио да је прије њеног почетка урађена комплетна дезинфекција и дератизација свих школа, обезбијеђено по 3.000 маски за основне и за средње школе.

Он је истакао да су превозницима додали издвајања од по 30 КМ мјесечно по ученику, јер ће возити за четири умјесто до сада за двије смјене, што очекује да ће превозници прихватити.

Директор Основне школе „Јован Дучић“ Дејан Вуковић очекује да ће радови на изградњи фискултурне сале и двије учионице у подручној школи у Патковачи бити завршени за мјесец и по дана, те захваљује донаторима што ће око 530 ученика у овом насељу добити адекватне услове за извођење наставе.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић захвалио се владама Републике Српске и Србије за улагањима, посебно у овај град и у подршку образовању.

Архива