Ковачевић: Српска може остати само у БиХ по изворном Дејтону

19.08.2020 Актуелно

Он је истакао да БиХ може опстати само у оквиру на који су дали пристанак њени конститутивни елементи, односно стране, Република Српска и Федерација БиХ /ФБиХ, као и суверени конститутивни народи, а то је, како каже, искључиво важећи Устав БиХ.

– Република Српска уважава и поштује снагу и ауторитет САД и ,између осталог, управо захваљујући њиховом ауторитету и гаранцији да ће Српска бити очувана, Република Српска и јесте 1995. године у Дејтону жртвовала своју независност за мир и пристала на креирање овакве БиХ – рекао је Ковачевић.

Ковачевић је додао и да Дејтонски споразум који је тада потписан и којим је, између осталог креиран и уствани оквир БиХ, дефинитивно предстваља једини оквир у којем је Српска спремна да буде саставни дио БиХ.

– Оно што је такође јасно је и да било какве реформе у БиХ више никада неће моћи да буду оправдање да Републике Српске буде мање, као и да је, уколико у наредном периоду не буде воље да се БиХ врати у уставне оквире, у складу са повељом УН и Међународним пактом о грађанским и политчким правима, који је и саставни дио Устава БиХ, потребно реафирмисати право народа на самоопредјељење – закључио је Ковачевић.

Архива