Ковачевић: СНСД је за враћање изворном Дејтону

21.08.2020 Актуелно

– То значи да је одбрана, безбједност у надлежности ентитета. И да се све, што је нелагално и насиљем високог представника преношено на ниво БиХ и све оно због чега је на нелегалан начин јачана позиција централних власти на уштрб ентитета, промијени и врати на оно што је предвиђено Уставом – приједлог и услов је СНСД-а појашњава Ковачевић.

СНСД је за измјену Устава у којем пише да конститутивни народи имају право на самоопредјељење односно отцјепљење.

– Саставни дио Устава БиХ јесте међународни пакт о политичким и грађанским правима који предвиђа право на самоопредјељење народа. То већ сада постоји у Уставу БиХ кроз то што сам управо споменуо. Ми тражимо да се БиХ врати ономе што смо прихватили, дејтонска БиХ – подцртава Ковачевић.

Помињање рата само диже тензије, а оне су потребне сада када предстоје избори, навео је портпарол СНСД-а, осврћући се на изјаву Адила Османовића да нема „мирног разлаза“, те да „онај ко ради отцјепљење, не може без рата“.

– Они који су изазвали рат у БиХ не престају да пријете ратом у БиХ. Република Српска није и никада није била на таквим позицијама и никада не планира бити. Република Српска је за мир, ако се некада будемо одлучили да остваримо самоопредјељење ми ћемо то урадити на миран начин – поручује Ковачевић.

Архива