Ковачевић: Ни Српска ни Србија никада неће питати СДА шта ће радити

21.08.2020 Актуелно

Ковачевић је нагласио да је сигурно да ни Српска ни Србија никада неће питати СДА о чему ће међусобно разговарати, а крајње је вријеме да у СДА схвате да они и њихови кадрови не представљају БиХ, већ искључиво један од три конститутивна народа.

Он је навео да, како и то раде, најбоље илуструје чињеница да су друга два конститутивна народа апсолутно незадовољна у оваквој БиХ.

Ковачевић је истакао да Република Српска сматра да је неопходно интернационализовати питање статуса Републике Српске у БиХ и континуираног урушавања међународног споразума, какав је Дејтонски споразум, а све на штету Републике Српске, као и српског, али и хрватског конститутивног народа у БиХ, а искључиво у корист Бошњака.

– Исто тако питамо, како је могуће да један конститутивни народ, који одувијек живи овдје, као и Република Српска, чији је статус међународно потврђен кроз Дејтонски споразум, немају право на самоопредјељење, а једна национална мањина, која је населила један дио територије Србије, то право има? То су питања која постављамо ми из Републике Српске и сигурно зато никада нећемо тражити допуштење од СДА – нагласио је Ковачевић.

Он је истакао да су Србија и предсједник Александар Вучић отворени пријатељи и партнери и Републике Српске и БиХ, али Дејтонске БиХ у којој је статус Српске и српског конститутивног народа јасно одређен и видљив.

– А, приче и привиђања о некој, наводној, агресији, и данас шире они који се не могу отргнути од прошлости и који се не могу одрећи ратне реторике и ратних циљева. Са њиховим ратним циљевима смо давн завршили, а таква реторика није добродошла ни у Републици Српској ни у Србији. Ми смо окренути будућности и ми смо за мир, за просперитет и за развој – поручио је Ковачевић.

Архива