Ускоро састанак руководства Српске са Вучићем

21.08.2020 Актуелно

– У суштини то је документ који показује стварно стање када је ријеч о БиХ. Због правних и међународно-правних обавеза које има Србија сматрамо да она треба да буде информисана о томе какво је стање, на који начин је кршен Дејтонски споразум, како смо долазили до недејтонских или антидејтонских рјешења, на који начин су блокиране многе ствари које су могле да буду адекватне, корисне и ефикасне за све овдје да смо се придржавали оног што јесте слово Устава – рекла је Цвијановић након састанка Главног координационог тима.

Према њеним ријечима, документ не третира питање Косова, али третира питање Републике Српске, посматрајући сву ситуацију у контексту значајног или стратешки важног, приоритетног националног питања, а у оквиру таквог националног питања за Србију свакако јесте и Српска, а не само Косово.

– И ако негдје постоје одређена рјешења која се гледају у пакету онда би могло да се каже да су и ово питања која треба посматрати у пакету – нагласила је Цвијановић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик раније је изјавио да су предсједнику Србије Александру Вучићу из Републике Српске доставили документа у којима указују на антидејтонско понашање високог представника међународне заједнице у БиХ.

Додик је рекао да су на тај начин жељели да покажу да западне земље имају двоструке аршине када је ријеч о питањима Републике Српске и Косова и Метохије.

Архива