Цвијановић: БиХ је пропустила све шансе

28.08.2020 Актуелно

У интервјуу за РТРС, предсједница Републике, између осталог, оцијенила је да нема потребе за негативним коментарима на састанак у Београду, јер од сарадње Српске и Србије користи имају грађани, те је поновила да се Београд не мијеша у унутрашња питања БиХ.

Манипулација изборним процесом започета је избором чланова Централне изборне комисије, који нису прошли редовне процедуре, истакла је предсједница Републике Српске. Настављена је помјерањем датума избора. Због тога подржава одлуку српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика о покретању заштите виталног ентитетског интереса у вези са потписивањем меморандума између ЦИК-а и америчке агенције за изборне процесе.

– Мислим да је добро да се затражи мишљење, да се прије те скупштине очитује ко и како то посматра. Да ли је то нешто што треба или не треба подржати и да ли се у томе види пријетња или не. Ја мислим да ће то бити разоткривање прије уласка у финиш, а то је Народна скупштина – истакла је предсједница.

Цвијановић тврди да је много питања у БиХ која не доприносе нормализацији политичких односа. Истиче да је то видљиво и по реакцијама бошњачких политичких представника, али и опозиције у Републици Српској након састанак у Београду са највишим званичницима Србије. Наглашава да је ово период најбоље сарадње Србије и Републике Српске, што говоре и реализовани пројекти. Нема ни мијешања у унутрашња питања у БиХ.

– Они знају да нема скривене намјере, али продукују ту причу да би држали аларм за странце који онда умјесто њих, или за њихов рачун како су они то научили, треба да одраде неки политички посао. Било да је ријеч да треба неког санксционисати, да некога склоните, или поново нешто на штету Републике Српске, јер су то стално радили. Е то више неће тако моћи – категорична је предсједница. Цвијановић је изјавила да је БиХ неозбиљна земља зато што је пропустила све шансе и што су, урушавањем Дејтонског мировног споразума, људи изгубили повјерење у суживот.

– Нема потребе да набрајам све шансе које је БиХ имала. Умјесто да се гради амбијент повјерења, извртањем Дејтонског мировног споразума на штету Републике Српске и Хрвата, људи су губили повјерење у нешто што се зове суживот – рекла је Цвијановић.

Она је истакла да у БиХ све треба под хитно рехабилитовати.

– Потребно је стати на лопту и рећи шта је рационално и реално, а да нико никоме у БиХ не смета. Странци овдје играју игру и траже партнере који ће остварити циљ да се све одлучује у Сарајеву и да је овај град најважнији. Наравно да није најважнији град, јер не располаже надлежностима за тако нешто – навела је Цвијановић.

Период од почетка године обиљежила је појава вируса корона. Предсједница Српске наглашава важност регионалне, али и сарадње унутар БиХ. Мишљења је да је Српска адекватно одговорила на пандемију, а као посебан изазов издваја почетак школске године.

– Није природно да дјеца сједе кући, а ученици су. Природно је да их вратимо у школе, имамо ту подршку родитеља. Наравно, имамо сви страхове али управо из тог разлога смо и направили бројчано мање групе и да се зна режим функционисања у школи.

Предсједница Цвијановић закључила је у разговору за нашу Телевизију да је за вријеме пандемије одржана привредна активност Српске, али и да су ипак поједини сектори теже погођени, те ће се теже опоравити. Нагласила је да су мјере помоћи дале резултате, да су сачуване плате и радна мјеста.

Архива