Српска себе види у националној и другој интеграцији са Србијом

18.06.2020 Актуелно

– То је оно о чему ми размишљамо и што нам нико не може забранити. Шта год и како били у БиХ. Република Српска сматра да смо ми у БиХ случајно ту затечени – рекао је Додик послије састанка са предсједником Србије Александром Вучићем у Београду .

Одговарајући на питања новинара о Косову и Метохији Додик је оцијенио да је причати о Космету прије 10 година и данас нешто сасвим друго и истакао да је позиција Срба далеко боља.

Додик је нагласио да Република Српска има јасну позицију о Косову и Метохији, а то је да подржава званично Београд везано за Косово и примијето да у овом тренутку оно што је могуће учинити јесте дијалог који се организује у различитим форумима.

– Ја сам увјерем да је позиција Србије данас далеко јача него што је била раније по том погледу. Могли сте да примијетити да су због понашања и односа Србије и предсједника Вучића чак на неки начин моделирани и албански функционери, па су морали да смјењују неке владе и много чега другог што су учинили Европљани и Американци – рекао је Додик.

Он је поручио да Србија нема потребе да жури по том питању и треба да извуче најбоље могуће ствари. Када је ријеч о економској сарадњи, Додик је рекао да су Србија и Република Српска јуче потписале споразум о пројекту заједничке изградње Хидроелектране „Бук Бијела“ и хидроелектране у Фочи.

– Јуче смо потписали уговор о новом пројекту који чека 40 година и да није Србије, вјероватно би чекао још питај Бога колико да га изградимо, а то је ХЕ Бук Бијела и ХЕ у Фочи – рекао је Додик.

Он је објаснио да ће се формити заједничко предузеће са заједничким учешћем у инвестирању.

– То није никаква продаја то је инвестирање. А онда неки који појма немају о економији и електропривреди свашта говоре. Али, није то проблем, него што овдје неки опозициони медији подржавају такве небулозе – истакао је Додик.

Он је навео да нема природније ствари да сарађују Република Српска и Србија и по том основу и електропривреде и указао да је веома важно и логично, и у интересу Републике Српске, да Београд и Бањалука нађу модел заједничке сарадње и када је у питању заједнички наступ на трећим тржиштима. 

Архива