Додик: Српска спремна да плати одржавање избора на својој територији

10.06.2020 Актуелно

– То је један начин. Други начин је да се на Савјету министара донесе одлука, али има неких који то неће и зато и није донесена – рекао је Додик и додао да је СНСД увијек био за то да избори буду одржани, али да се направила атмосфера да они који не желе изборе сада одједном говоре како желе, а други не.

Он је истакао да је СНСД владајућа партија која инсистира на изборима, те да су се из тог разлога жалили Уставном суду БиХ, од којег очекују да се врати дан избора на онај законом превиђен.

Додик је подсјетио да је ЦИК одлучио да помјери одржавање избора за 40 дана, а не за 30 како је то законом предвиђено, те упитао зашто чланови Комисије нису одлучили да се датум одржавања локалних избора помјери за 20 дана.

Говорећи о избору нових чланова ЦИК-а, он је подсјетио да то није урађено по закону, те нагласио да је њихов избор требало да иде путем јавног конкурса, а након тога да парламент изабере комисију која ће спровести процедуру избора оцјењивања људи и парламенту предложити приједлог, што није урађено.

Додик, који је српски члан Предсједништва БиХ, рекао је да су новоизабрани чланови ЦИК-а били на страначким листама за неке раније изборе, а да је од претходних чланова само Бранко Петрић био некад члан СДС-а, од којег СНСД није имао никакве користи.

– Тамо морају да буду људи са дигнитетом, да бране право. Изборни процес је један од најважнијих друштвенополитичких процеса у једном друштву – рекао је Додик за ОСМ телевизију, те додао да су у ЦИК-у остали само Бошњаци чија је доминација евидентна и који покушавају да направе околности које њима одговарају.

Говорећи о коалицијама на локалним изборима у Републици Српској, Додик је рекао да се оне не могу правити са СДС-ом и ПДП-ом.

– Оно што није прихватљиво јесте чињеница да су СДС и ПДП на нивоу БиХ издали националне и државне интересе Републике Српске, да /предсједник СДС-а Мирко/ Шаровић гура партију која је створила или била у темељима Републике Српске у потпуно другу крајност и на издају која је видљива сваки дан – истакао је Додик.

Према његовим ријечима, у неким локалним заједницама може се десити да се све три странке – СНСД, ДНС и СП појаве са својим кандидатима. Када је ријеч о коалицији СДС-ДНС у Приједору, Додик је рекао да вјерује да ће побиједити СНСД, те да је та коалиција неприхватљива, а тамо гдје се то уради, доћи ће до повлачења сагласности за именовање кадрова ДНС-а из те општине на било ком нивоу.

– Они морају да знају да Приједор и кандидати ДНС-а неће имати нашу сагласност – рекао је Додик.

„И ако прођу избори а ја не вјерујем да ће ДНС побиједити, вјерујем да ће СНСД побиједити, али ако хипотетички побиједи ДНС, нико из Приједора неће бити именован ни на једну регионалну функцију коју именује Влада Републике Српске, ни управни одбор, ни било које мјесто, а они који се затекну на позицијама биће сигурно склоњени“, нагласио је Додик. Говорећи о сутрашњем састанку са представницима ДНС-а, Додик је рекао да је прије разговора са коалиционим партнерима речено веома јасно да је сада једно ново вријеме, у ситуацији која је доста стабилна на нивоу институционалног капацитета Републике Српске, те да нико разуман не може да оспорава снагу њених институција у политичком смислу.

– Влада Републике Српске има двије трећине посланика и сада још неки прилазе који подржавају Владу што се одавно није десило у Српској, зато она има комоцију да ради на најбољи могући начин без трауматизирања – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, на прошлим изборима је био договор између коалиционих партнера да СНСД-у припадне 30-40 општина, ДНС-у 10, СП-у исто толико, те да то за СНСД није добро искуство.

– То није толико било добро искуство, јер су наши локалне структуре све три политичке партије биле веома антагонистичке у том погледу и онда смо рекли да овај пут идемо да покушамо да договоримо гдје год можемо да идемо заједно, а гдје не можемо да идемо заједно и гдје коалициони партнери сматрају да треба да имају свог кандидата, то је фер – рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

Архива