Додик изразио забринутост због здравственог стања генерала Младића

16.06.2020 Актуелно

У писму, који је у посједу Срне, наводи се да је у поднесцима одбране Ратка Младића неколико пута указано да здравствена служба у Хагу не предузима елементарне мјере у оквиру обавезне медицинске његе како би ријешили његове постојеће тегобе у погледу анемије.

– Низак ниво хемоглобина не представља само општу пријетњу и опасност по живот, већ у дужем трајању свакако доводи до смањеног функционисања и одумирања можданих ћелија, а што управо има негативан ефекат на ментално здравље и способност те особе. Веома сам забринут, јер се у поднесцима одбране већ неколико пута указује на околност пада когнитивне способности генерала Младића – истакао је Додик у писму.

Српски члан Предсједништва је навео да се може закључити да је овакво стање добрим дијелом посљедица лоше праксе која се у притворској јединици примјењује према генералу Младићу.

– Вјерујем да је у интересу кредибилитета и транспарентности суда, међународне правде, али и елементарних права генерала Младића да се предузму све потребне мјере како би се његово физичко и психичко здравље стабилизовало – нагласио је Додик.

Он је предложио да се, што је могуће прије, дозволи независном медицинском тиму, укључујући и љекаре које ће евентуално предложити тим одбране, да оствари потпуни увид у постојећу медицинску документацију, те да се након тога генерал Младић прегледа у болничким условима.

Архива