Цвијановић: Доказано да се Уставни суд БиХ окомио на имовину Српске

09.06.2020 Актуелно

Коментаришући одлуку Уставног суда БиХ да усвоји апелацију против одлука Врховног суда Републике Српске и Окружног суда у Требињу у вези са књижењем војне имовине – складиште Филиповићи у Фочи, Цвијановићева је рекла да је то једини уставни суд на свијету који не штити уставност већ доноси политичке одлуке.

– Оно што је још горе јесте да тај суд доноси неуставне одлуке. Чињеница да тамо имате стране судије који често праве гласачки блок да би се доносиле одлуке против Републике Српске већ говори о недостатку легитимитета, ауторитета и кредибилитета тог суда – рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

С друге стране, тврди Цвијановићева, остале су десетине одлука тог суда које нису извршене или су само парцијално извршене, што, такође, ставља велики знак питања на кредибилитет и све оно што би требало да представља један уставни суд.

– Све оно што је ОХР некада радио, доносећи одређене одлуке које су излазиле изван уставних оквира да би на неки начин пунио капацитетом ниво БиХ и одлузимао или ускраћивао надлежности Републици Српској, то је сада наставио Уставни суд и нама је јасана политика која стоји иза свега тога – поручила је предсједница Српске.

Она је додала да ће остати доста простора да се Српска и одреди и покаже свој став кад је у питању њена имовина.

– Оно што је републичко остаје републичко. Нигдје у Уставу не пише да то припада БиХ. Приватизација је спроведена на основу територијалног и функционалног принципа, а на тим принципима су рјешавани сви други процеси. Ово је задирање у оно што је суштински важно, а то је да, осим надлежности које имате, морате да имате своју имовину – нагласила је Цвијановићева.

Архива