Новаковић Бурсаћ: СДС и ПДП наставили спиралу издаје српских интереса

21.05.2020 Актуелно

– Учинили су оно што до сада у заједничким институцијама БиХ нико никад није учинио – омогућили су политичком Сарајеву да се лажно представи и домаћој и свјетској јавности и да заташка историјске чињенице о масовном учешћу муслимана у усташкој војсци – истакла је Бурсаћева у изјави Срни.

Према њеним ријечима, овом резолуцијом, под маском општих појмова и фраза, ствара се нови, лажан, историјски неутемељен наратив, како о жртвама усташког и нацистичког режима на овим просторима, тако и о карактеру антифашистичког покрета. – Захваљујући гласовима СДС-а и ПДП-а Бошњаци постадоше „првоборци и антифашисти“, иако историјске чињенице непобитно говоре другачије. Захваљујући потреби посланика СДС-а и ПДП-а да задрже континуитет своје погрешне и антисрпске политике, Срби, Јевреји и Роми од жртава геноцида и расних закона НДХ-а, постадоше „значајан број жртава БиХ“ – без имена, поријекла, карактера жртве, без помињања геноцида и Холокауста који је над њима извршен – упозорила је Бурсаћева.

Она је нагласила да срамно понашање СДС-а и ПДП-а грађани Републике Српске, а поготово породице жртава усташког геноцида и нацистичког Холокауста, не смију заборавити, поготово ако се зна да све ово раде због неколико обећаних функција у заједничким институцијама БиХ.

– Позивам све прогресивне снаге и антифашисте у Републици Српској да овакво понашање посланика и предсједника ове двије партије снажно осуде и да дигну глас против подлог историјског ревизионизма, којем смо јуче свједочили на сједници Представничког дома Парламента БиХ – поручила је Бурсаћева.

Архива