Додик: Парламент Српске да одбаци спорну Резолуцију

31.05.2020 Актуелно

Сједници присуствују предсједник и потпредсједник СНСД-а Милорад Додик и Жељка Цвијановић.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик очекује да на предстојећој посебној сједници Народне скупштине Републике Српске буде одбачена спорна Резолуције о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је уз подршку људи из СДС-а и ПДП-а, усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Додик је истакао да са одбацивањем у парламенту спорна резолуција неће важити, нити ће имати подршку у Српској.

Он је напоменуо да је Скупштина заказана с циљем јачања раније донесене резолуције у парламенту Српске у вези са геноцидом у Јасеновцу и геноцидом над Србима.

– Таквог одређења, које смо донијели прије четири, пет година, нема у тој спорној резолуцији донесеној на нивоу БиХ. Том резолуцијом се скрнави положај и омаловажава страдање Срба, фаворизује страдање других, те се са Србима изједначавају они који су били на злочиначкој страни – напоменуо је Додик, који је и српски члан Предсједништва БиХ.

Он је изразио жаљење што су „неки прихватили да буду дио већине при усвајању спорне резолуције“.

– Што се тиче Блајбурга, то је био легитимни циљ Народноослободилачке војске Југославије, страдали су они који су починили злочине над Србима и ми вјерујемо да је то била заслужена казна – поручио је Додик.

На састанку са градоначелницинма и начелницима градова из Изборне јединице два – Лакташима, Српцу, Градишци и Прњавору разговара се и о припремама за предстојеће локалне изборе.

Додик је изјавио је да СНСД у овој Изборној јединици деценијама има традиционално добре позиције, резултате и повјерење грађана, те да је јединствена и спремна за предстојеће локалне изборе.

– У ове четири локалне заједнице имамо добре резултате и вјерујем да никавог разлога нема да се то доведе у питање – рекао је Додик уочи састанка Извршног комитета СНСД-а.

Он је подсјетио да се СНСД није дијелио, распадао, нити су од њега настајале друге странке, те напоменуо да су већ обишли бројне изборне јединице, што говори о јединству у оквиру ове политичке организације.

Додик је на плану финансирања и одржавања предстојећих локалних избора рекао да је СНСД спреман о чему говори понуда да се избори плате на територији Републике Српске.

– То кошта негдје око 1,5 милиона КМ и ми смо спремни да тај новац пребацимо ЦИК-у БиХ и да се избори одрже без оклијевања. А у Федерацији нека они то питање рјешавају како мисле – прецизирао је Додик.

Он је поновио да је ЦИК нема закониту основу што се тиче избора. „Али, то је питање које се мора касније рјешавати путем правосудних институција“, закључио је Додик. Разговарано је и о ситуацији са вирусом корона, и том приликом констатовано да је пандемија нанијела озбиљне штете свим локалним заједницама.

– Одређених финансијских проблема биће и на републичком и глобалном нивоу и ту смо да видимо на који начин се прилагодити тим и условима вођења изборне кампање – нагласио је Додик.

Архива