Цвијановић: Пут ка ЕУ не смије умањити надлежности Српске

09.05.2020 Актуелно

Цвијановићева је истакла да је загребачки самит ЕУ и Западни Балкан требало да да нову потврду перспективи овог простора када је ријеч о чланству у ЕУ, али да су се могле чути и замјерке да су већа очекивања од оног што је перспектива.

Према њеним ријечима, напредак на европском путу подразумијева да треба извршити многе ствари, те да то подразумијева да кроз механизам координације у БиХ буде оспособљен сваки ниво власти да извршава своје обавезе у складу са Уставом и очекивањима ЕУ.

– Када погледамо 14 приоритета који су испостављени као захтјев БиХ видимо да ту има један број питања која је могуће одмах рјешавати кроз механизам кородинације. Због тога подржавам и најављену израду акционог плана за извршавање тих обавеза – рекла је Цвијановићева.

Она је додала да не треба бити наиван јер је сасвим јасно да би неки од тих 14 приоритета захтијевали велику интервенцију која одудара од садашњих уставних рјешења.

– На том пољу треба ићи у разговоре и да се тражи формула како је могуће извршити одређене обавезе, а да не буду окрњене уставне надлежности. Ја сам заинтересована за надлежности Републике Српске, али вјерујем да су и други заинтересовани за одбрану својих надлежности – нагласила је Цвијановићева.

 

Архива