Бурсаћ: Несхватљиво подаништво и нова издаја СДС-а

14.05.2020 Актуелно

Она је напоменула да на данашњој сједници Уставноправне комисије Представничког дома БиХ није прихваћен Приједлог закона о избору судија Уставног суда БиХ, који предвиђа да за судије овог суда буду бирани искључиво држављани БиХ.

– Резултат гласања на комисији је био четири за, четири против, а члан Комисије Драган Мектић /СДС/ био је уздржан, што је посебно разочаравајуће јер су у ранијем периоду клубови СДС-СНСД предлагали овај закон. Ово говори о њиховом подаништву и издајништву – рекла је новинарима Бурсаћева.

Бурсаћева је додала да је на сједници уочено „интересантно понашање заговорника владавине права и суверенитета БиХ“.

Она је нагласила да је Комисија дала негативно мишљење за приједлог овог закона, захваљујући судржаном Мектићевом гласу, као и гласовима против Алме Чоло и Сафета Софтића из СДА, Нермина Никшића из СДП-а и Златана Бегића из ДФ-а.

– Мени, као посланику који долази из Републике Српске то оставља горак укус и веома лоше осјећање због подаништва и издајничког понашања СДС-а у парламенту БиХ.

То је потпуно недосљедно понашање у вези са оним што треба да ради комисија. У политичком смислу могу да прихватим понашање посланика из СДА, ДФ-а и СДП-а, али не и из СДС-а – поручила је Бурсаћева.

Она је нагласила да посланици СНСД-а досљедно спроводе одлуке Народне скупштине Републике Српске и појаснила да је и инцијатива за доношење поменутог закона и била један од закључака парламента Српске иако то Мектић узалудно оспорава. Предсједавајући Уставноправне комисије Алма Чоло /СДА/ потврдила је новинарима да у парламент БиХ иде негативно мишљење о овом закону.

– Ја сам галасала против јер мислим да је троје судија које бира предсједник Европског суда за људска права нешто што је дефинисано Уставом и мора се мијењати та одредба у Уставу да бисмо их замијенили – рекла је она.

Према њеним ријечима, СДА је против тога да у садашњем тренутку стране судије оду из Уставног суда.

Архива