Вишковић: Данас почиње уплата доприноса за 41.000 радника

15.04.2020 Актуелно

– Исплата ће бити вршена у складу са тим како Пореска управа Републике Сропске буде обрађивала пристигле пореске пријаве привредних субјеката – истакао је Вишковић.

Он је подсјетио да на основу договора са пословном заједницом, привредни субјекти за своје раднике треба да исплате нето плату за март, а разлика до бруто плате иде на терет буџета, односно Фонда солидарности.

– Данас смо донијели одлуку да ћемо уплатити порезе и доприносе за свих 41.000 радника из дјелатности који нису могли да раде због одлука Владе. За то је предвиђено око 17 милиона КМ – рекао је Вишковић за Алтернативну телевизију.

Говорећи о интервенцији и подршци реалном сектору за април, Вишковић је навео да ће ова мјера бити проширена и на привредне субјекте који су због вируса корона престали да раде због тога што нису били у прилици да набаве сировину или су њихови пословни партнери широм Европе престали да раде па немају коме да пласирају робу.

– Мјера за април ће се односити на готово 70.000 радника и биће исплаћена најнижа плата од 520 КМ плус порези и доприноси. То је по прелиминарним рачуницама око 55 милиона КМ – нагласио је Вишковић.

Према његовим ријечима, на данашњој сједници Владе прихваћен је приједлог уредбе са законском снагом у вези са Фондом солидарности Републике Српске јер се Фонд до сада односио само на штету од поплава.

– Пошто је сада епидемиолошки проблем, морали смо измијенити одлуку о Фонду солидарности, чиме је проширен обухват Фонда и на елементарне непогоде и епидемиолошке ствари. Увели смо, што у старом закону о Фонду солидарности није постојало, да можемо исплаћивати одређене накнаде у виду помоћи – појаснио је Вишковић.

Он је навео да према досадашњим правилима није било законског рјешења да Влада може да уплати порезе и доприносе за раднике у реалном сектору, који су одлукама Владе онемогућени да обављају своју дјелатност због вируса корона.

Вишковић је истакао да ће на сутрашњој сједници Владе бити усвојена одлука о исплати 1.000 КМ запосленима у здравственом сектору.

– Та исплата почиње већ сутра како би то било завршено прије васкршњих празника – додао је Вишковић.

Архива